logo

Nicolae Testemiţanu a fost comemorat la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie


https://www.ipn.md/ro/nicolae-testemitanu-a-fost-comemorat-la-universitatea-de-stat-7967_1092852.html

Nicolae Testemiţanu, renumit savant, excelent pedagog, ilustru organizator al sistemului de sănătate, a deschis căi importante spre viitorul medicinii din Republica Moldova. În zilele când Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” marchează 77 de ani de la fondare, colegii, prietenii, discipolii l-au comemorat pe academician în cadrul unei sesiuni desfășurate la Alma Mater, transmite IPN.



Rectorul USMF „Nicolae Testemițanu”, Emil Ceban, a remarcat că, în această perioadă de reforme în sistemul de sănătate, tot ce a scris savantul, tot ce a făurit, tot ce a transmis discipolilor săi este actual și în ziua de astăzi. Profesorul Nicolae Testemiţanu face parte din cea de-a două promoție a Institutului de Stat de Medicină din Chișinău, numită promoția de aur.

„Din anul 1951, după absolvirea Institutului de Medicină pe atunci, el se lansează în carieră profesională cu cunoștințe temeinice teoretice și practice, calități deosebite cu virtuți înalte la toate etapele de viață, începând cu șef de grupă , respectiv, la 28 de ani medic-șef al Spitalului Clinic Republican, la 32 de ani Institutul de Medicină – rector și la 36 de ani - ministru al sănătății. Așa ceva istoria nu a văzut și nu o să mai aibă”, a afirmat Emil Ceban.
 





Stanislav Groppa, prorector pentru activitatea de cercetare în cadrul USMF „Nicolae Testemițanu”, a spus că Zilele Universității este o perioadă importantă în viața USMF, perioada când se face o analiză a direcțiilor și potențialului universității. El a menționat că o instituție de învățământ este puternică prin acele personalități care o reprezintă. De aceea activitatea profesorului Nicolae Testemițanu este una din cele mai importante care apreciază pleiada nominalizată de aur, pleiada care a fundamentat Institutul de Medicină și ulterior a creat faima universității. „Cred că în cadrul conferinței atât a anului acesta, cât și în viitor, avem o responsabilitate deosebită de a avea continuitatea faptelor, activităților și mare datoria de a-i cinsti memoria și a-i păstra numele”, a menționat prorectorul.



Iulian Grossu, conferențiar universitar, membru al Catedrei de medicină socială și management „Nicolae Testemițanu”, discipol al profesorului Nicolae Testemițanu, a spus că, în calitate de ministru al sănătății, savantul a realizat nenumărate activități importante. A fost elaborată Strategia dezvoltării ocrotirii sănătății care a fost recunoscută de către savanții din țară și de peste hotarele ei. Un șir de schimbări a fost operat și în rețeaua instituțiilor medicale, precum: organizarea Spitalului Republican de Traumatologie și Ortopedie, deschiderea Policlinicii Stomatologice, organizarea spitalelor republicane în Chișinău, Bălți, Tighina, Tiraspol, Cahul, Soroca. În 1966 se organizează Dispensarul dermato-venerologic republican.

Potrivit lui Iulian Grossu, misiunea principală a tânărului ministru era pregătirea cadrelor științifice și medicale autohtone. La fel el a promovat intens introducerea limbii române în procesul didactic. „Manifestând un interes deosebit pentru medicina rurală, Nicolae Testemițanu elaborează și argumentează științific, dar și implementează în practica cea mai umană din toate timpurile concepția de reformare a sistemului de sănătate pentru care în 1983 este distins cu Premiul de stat, Catedra de medicină socială și management fiind oficial confirmată și recunoscută ca Centrul științific coordonator în URSS pe probleme de organizare a ocrotirii sănătății populației rurale”, a spus el.



La 1 august 2022, ilustrul savant Nicolae Testemițanu, pedagog, rector al Institutului de Stat de Medicină din Chișinău și ex-ministru al sănătății ar fi împlinit 95 de ani. El s-a stins din viață la 20 septembrie 1986. Post-mortem, i-a fost conferit titlul de academician al Academiei de Științe a Moldovei și apreciat cu cea mai înaltă distincție de stat - Ordinul Republicii. Din anul 1990, Institutul de Stat de Medicină din Chișinău, reorganizat ulterior în Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie din Republica Moldova poartă numele savantului.