logo

Nicolae Popescu a solicitat SUA un nou program de asistență pentru Moldova


https://www.ipn.md/ro/nicolae-popescu-a-solicitat-sua-un-nou-program-de-7965_1066300.html

Ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicolae Popescu, a solicitat Guvernului  Statelor Unite ale Americii un nou program de asistență pentru Republica Moldova prin intermediul Corporației Provocările Mileniului. În cadrul unei conferințe de presă susținute după o vizită pe care a avut-o în SUA, Nicolae Popescu a spus că anterior Guvernul Republicii Moldova a avut discuții cu SUA la acest aspect, însă țara nu corespundea criteriilor de anticorupție care să-i permită să obțină noi finanțări din SUA.

Nicolae Popescu spune că a convenit cu partenerii americani să fie depuse eforturi comune pentru a debloca situația și a reduce gradul de corupție din Republica Moldova, lucru care va permite ca moldovenii să beneficieze de asistență externă mai mare. „Absolut toți interlocutorii mei din SUA au spus că își doresc să sprijine Republica Moldova în această nouă etapă a istoriei sale”, a declarat ministrul.

Potrivit lui Nicolae Popescu, Agenția SUA pentru asistență externă, care mai bine de un an „nu a privit cu ochi buni oferirea de asistență Republicii Moldova, din cauza evoluțiilor politice de anul trecut de la Chișinău”, s-a declarat deschisă să relanseze și să accelereze proiectele care vizează Moldova, inclusiv pe partea de asistență.

În zece zile, la Chișinău este așteptată o delegație din SUA care va evalua în ce domenii prioritare urmează să se lucreze. „Și noi pe interior, în Guvernul Republicii Moldova, vom face o evaluare, pentru a identifica acele domenii prioritare în care vom solicita în continuare sprijin american”, a spus Nicolae Popescu.  Oficialul a menționat că eforturile sunt îndreptate spre lupta cu corupția acasă, îmbunătățirea mediului de afaceri, astfel încât să fie atrase investiții străine, pentru ca țara să se dezvolte.

Ministrul de externe a menționat că în cadrul întrevederii cu cetățenii din diasporă a discutat despre îmbunătățirea serviciilor consulare. Astfel, urmează să fie creat un grup de lucru pentru a colecta idei în acest sen.