logo

Nicolae Pascaru: Așteptăm de la guvernare mai mult dialog cu societatea și opoziția


https://www.ipn.md/ro/nicolae-pascaru-asteptam-de-la-guvernare-mai-mult-dialog-8004_1084492.html

Ex-deputatul socialist Nicolae Pascaru așteaptă de la guvernare mai mult dialog cu societatea și cu opoziția și avertizează partidul de guvernare că „încercarea de a subordona toată puterea în stat este o greșeală”.

„Putem înțelege oponenții noștri politici, pentru că reforma, lupta cu schimbarea acestui sistem, este foarte grea. Sistemul sabotează”, a declarat Nicolae Pascaru în cadrul unei dezbateri organizate de IPN

Ex-deputatul socialist admite că guvernarea actuală a venit la putere pe cale pașnică, bucurându-se de multă încredere din partea cetățenilor. Dar tocmai de asta ea are o responsabilitate foarte mare, adaugă el. „Să nu uităm că și Partidul Democrat (...), împreună cu echipa oligarhului Vlad Plahotniuc, a venit tot cu intenții bune. Dar noi pe parcurs am văzut ce s-a întâmplat.”

Potrivit lui Nicolae Pascaru, democrația se întâmplă acolo unde societatea se implică în „jocul politic” și îl înțelege, iar „regulile jocului” trebuie să fie clare. Pascaru crede că „subordonarea CEC-ului” de către partidul de guvernare, „atacurile la procuratură”, „schimbarea multor angajați din sistem, fără concurs, fără reguli clare (...) va lăsa pată pe această guvernare”.

„Cu privire la PAS, ultimele evenimente arată că încercarea de a subordona toată puterea în stat este o greșeală și acest lucru nu va fi un proces democratic”, spune Pascaru, avertizând că, în asemenea ritmuri, „această echipă se va transforma într-o echipă oligarhică sau care va promova niște interese din afară”. 

„În perspectivă, există un pericol, pentru că guvernarea a atras un credit mare de încredere – peste 60%, asta înseamnă foarte mult! – și ar fi bine ca, în numele Republicii Moldova, să facă tot posibilul ca instituțiile să funcționeze în mod democratic”. Nicolae Pascaru a precizat că oamenii numiți în instituțiile statului trebuie să ajungă acolo în baza meritelor, nu în baza loialităților politice – „de a schimba un cumătru pe alt cumătru nu e democrație”. Potrivit fostului deputat, avem în Moldova o memorie instituțională scăzută, iar sistemul nu poate fi consolidat din cauza forțelor politice care încearcă mereu să și-l subordoneze.

Dezbaterea publică la tema „Acțiunile guvernării în raport cu instituțiile de reglementare și de control: între decapturare și derapaje democratice”, a fost organizată de Agenția de presă IPN, în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.