logo

Nicolae Panfil: Corupția electorală este un factor care poate afecta integritatea alegerilor


https://www.ipn.md/ro/nicolae-panfil-coruptia-electorala-este-un-factor-care-poate-8004_1100398.html

Corupția electorală este un factor care poate afecta integritatea unui proces electoral. Când cineva vine cu sacul de bani și împarte în stânga și în dreapta nu mai putem vorbi de alegeri corecte. Este una dintre opiniile exprimate de către șeful Misiunii Promo-LEX de observare a alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023, Nicolae Panfil în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Tehnologia corupției: cum și de ce funcționează (sau nu) în Republica Moldova”, organizată de Agenția de presă IPN.

Nicolae Panfil menționează că legislația impune anumite restricții pentru perioada electorală sau pentru campania electorală. De exemplu, nu se permite utilizarea de resurse administrative, nu se permite prezentarea realizărilor manageriale anterioare, cu toate că încă sunt constatate multe astfel de încălcări. El susține că și în acest sens trebuie să fie depus mai mult efort pentru a-i responsabiliza pe concurenții electorali, inclusiv prin organizarea mai multor dezbateri electorale în fața alegătorilor la nivel local. În acest sens, spune Nicolae Panfil, alegătorii trebuie să aibă acces la informații despre procesele electorale și să fie vigilenți în campania electorală, să fie participativi, să înțeleagă cazurile care pot fi calificate drept acte de corupție, când vine vorba de promisiuni electorale.

„Problema are mai multe fațete. Într-adevăr, sunt din cei care vin să promită, vin cu soluții miraculoase, care o să rezolve problemele peste noapte. Totuși, nu este clar din ce bani și cu ce competențe. Nu este clar cu ce echipă vin ei să facă lucrul acesta. De altă parte sunt cei care au făcut ceva la diferite funcții sau în diferite situații, fiindcă au fost în administrație publică sau nu au fost, dar au anumite realizări sau au echipă în spate. Și aici, iarăși, e cu totul alt nivel de promisiuni și cu totul alt nivel de înțelegere a problemei”, spune Nicolae Panfil, continuând prin a explica necesitatea dezbaterilor electorale în acest sens. Astfel alegătorii vor avea posibilitatea să pună pe balanță promisiunile candidaților și să nu se mai lase corupți prin intermediul acestor promisiuni.

Întrebat fiind cum cazurile de corupere electorală afectează imaginea țării pe arena internațională, în fața partenerilor externi, Nicolae Panfil a spus că atunci când intervin actele de corupție în procesul electoral este evident că percepția din exterior va fi că nu au fost asigurate condiții egale pentru toți și, respectiv, a fost afectată integritatea alegerilor. „Dacă vorbim despre coruperea alegătorilor, când a venit cineva și a dat bani cu sacul în stânga și în dreapta, înseamnă că automat descrește sau dispare acea situație în care putem să avem condiții egale pentru toată lumea. Dacă unul vine cu sacul cu bani și nu este prins sau este prins și lăsat la libertate, pentru că nu sunt probe, pentru că instituțiile nu își fac treaba până la capăt, sau din alte considerente, sau legislația este proastă, atunci, evident că ai un impact serios asupra modului cum va fi văzut și apreciat procesul electoral”, a declarat Nicolae Panfil.

Nicolae Panfil i-a îndemnat pe alegători și concurenții electorali să fie activi și să sesizeze cazurile de corupție în orice formă ar fi ele. El a amintit că pe parcursul anilor s-a discutat de nenumărate ori despre coruperea alegătorilor cu produse alimentare, de exemplu, dar nimeni nu a fost tras la răspundere în acest sens, iar procesele de judecată nu mai au finalitate. El a mai amintit că implicarea cetățenilor și autorităților trebuie să aibă loc pe tot parcursul ciclului electoral de patru ani, nu doar în timpul campaniei electorale sau în ziua alegerilor.

Dezbaterea publică cu genericul „Tehnologia corupției: cum și de ce funcționează (sau nu) în Republica Moldova” este organizată de Agenția de presă IPN, în cadrul proiectului „Impulsionarea discuției în mass-media privind specificul tradițional al alegerilor locale și nevoia de europenizare”, susținut de către Fundația Soros Moldova.