logo

Nicolae Osmochescu: Este necesară modificarea legislației cu privire la CC


https://www.ipn.md/ro/nicolae-osmochescu-este-necesara-modificarea-legislatiei-cu-privire-la-8004_1073279.html

Pentru a redresa situația în raportul dintre Curtea Constituțională, Parlament, Guvern și societate este necesară modificarea Legii cu privire la Curtea Constituțională și Codul jurisdicției constituționale. „Încercări în acest sens s-au făcut, dar mai departe de mese rotunde nu s-a mers”, a declarat Nicolae Osmochescu, judecător în demisie la Curtea Constituțională, profesor universitar în cadrul dezbaterilor publice „Curtea Constituțională în bătaia vânturilor politice: normă sau abatere?”, organizate de Agenția de presă IPN

Potrivit profesorului universitar, Codul jurisdicției constituționale necesită modificări, în primul rând, la aspectul despre cum trebuie să reacționeze instituțiile vizate în hotărârea CC, atunci când un act este recunoscut parțial sau în totalitate neconstituțional.


Nicolae Osmochescu a remarcat că prin încercarea de influență a Curții Constituționale, „actorii politici doresc să demonstreze că politicul are întotdeauna o dreptate absolută, considerând că politicul este asupra dreptului, ceea ce este o greșeală strategică a oricărui partid”. Profesorul universitar consideră că, în context, trebuie să se dea un răspuns clar la întrebarea: „Care este corelația dintre politic, având în vedere Parlamentul și Guvernul și Curtea Constituțională?”.

El mai spune că, timp de 25 de ani de când există Curtea Constituțională au fost luate decizii foarte bune care în fiecare zi urmau să fie implementate în legislația națională. Din păcate, multe hotărâri ale CC au rămas doar la nivel de hotărâri și ca norme concrete în legislația națională nu au fost introduse.

Pe de altă parte, Nicolae Osmochescu vorbește despre „un fel de erezie a Curții Constituționale: „Orice hotărâre a CC nu poate crea norme de drept, pentru că nu este de competența ei. CC este un legiuitor pasiv care acționează atunci când dă interpretarea unor norme de legi”.

Potrivit judecătorului în demisie, dacă actuala criză din jurul CC continuă, ar putea apărea riscul ca încrederea în sistemul de drept în general, și, în particular în justiția din Republica Moldova, și, în particular, în justiția Curții Constituționale să cadă mai jos decât este acum. „Poate cădea și încrederea partenerilor externi, în primul rând a partenerilor care cu care Moldova cooperează în cadrul Acordului de Asociere Moldova-UE”. Astfel, se va constata că „idealul care este proclamat în Constituție - făurirea unui stat de drept poate rămâne un vis neîmplinit”, a declarat Nicolae Osmochescu.

Dezbaterile „Curtea Constituțională în bătaia vânturilor politice: normă sau abatere?” sunt ediția a 131-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.