logo

Nicolae Negru: Guvernarea şi opoziţia trebuie să solidarizeze societatea


https://www.ipn.md/ro/nicolae-negru-guvernarea-si-opozitia-trebuie-sa-solidarizeze-societatea-7978_1011305.html

Partidele din coaliţia de guvernământ şi opoziţia trebuie să găsească punctele de interes comun pentru a solidariza societatea dezbinată. Analistul politic, Nicolae Negru, consideră că punctele de interes comun ar putea fi modernizarea ţării şi asigurarea bunăstării populaţiei. Acest punct de vedere a fost expus la dezbaterea cu tema „Priorităţile clasei politice şi ale societăţii moldoveneşti într-un an electoral. Poziţia partidelor parlamentare”, organizată de Agenţia IPN.

„Replicile dintre guvernare şi opoziţie ne sugerează că se luptă pentru lucruri care nu ţin de strategii şi priorităţi. Din punctul meu de vedere, un partid porneşte de la nişte interese fundamentale ale statului şi societăţii. Nu întotdeauna ceea ce propune un partid poate fi acceptat de toată societatea. Partidul trebuie să aibă îndemânarea să comunice societăţii că ceea ce propune este în interesul statului. Se întâmplă uneori că ratingul nu neapărat reflectă justeţea deciziilor luate. S-ar putea ca ratingul să scadă din cauza unor decizii dureroase pe moment, dar cu beneficii de viitor”, a opinat analistul.

Nicolae Negru a menţionat că, iniţial, PCRM a pornit pe calea integrării în UE, a existat un consens între guvernare şi opoziţie care a dus la votarea unanimă în 2005 a unei declaraţii în acest sens. „Mai apoi, PCRM a făcut un viraj, iar societatea s-a împărţit în 2 tabere. Avem aici o problemă. Obiectivele trebuie şi ambalate corespunzător, trebuie aduse la cunoştinţa societăţii, o formaţiune trebuie să inspire. Obiectivul integrării în UE a avut de suferit, deoarece în anumite momente istorice partidele de la guvernare nu au dat dovadă de suficientă luciditate şi disciplină”, a remarcat analistul politic.

Potrivit lui Nicolae Negru, PCRM vorbeşte de acum modernizarea ţării, iar anterior a vorbit despre europenizarea ei. „Există anumite modele de modernizare, eu cred că aici s-ar putea găsi un punct de contact între toate partidele de pe arena politică. Şi asigurarea bunăstării tot este un punct de înţelegere. Dar la noi din păcate nu se discută, ci mai mult se luptă. Fără discuţii nu va exista nici unitate naţională. Trebuie să ne ascultăm şi să ne auzim”, a încheiat analistul.

Dezbaterea cu tema: „Priorităţile clasei politice şi ale societăţii moldoveneşti într-un an electoral. Poziţia partidelor parlamentare” este a 27-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Agenţia IPN desfăşoară acest ciclu deja al treilea an cu susţinerea Fundaţiei Hanns Seidel şi în colaborare cu Radio Moldova.