logo

Nicolae Negru: E mai multă calmitate în aceste alegeri din România decât în altele


https://www.ipn.md/ro/nicolae-negru-e-mai-multa-calmitate-in-aceste-alegeri-8004_1078140.html

Activismul electoral de la alegerile parlamentare din România de această dată este mai moderat decât în alte alegeri. Se întâmplă, atât din cauza pandemiei, dar și din cauza că sunt cam clare rezultatele. O spune Nicolae Negru, analist politic, la dezbaterea publică cu tema: „Alegerile parlamentare în România: ce cunosc despre ele și ce votează moldovenii cu cetățenie română?”, organizată de Agenția de presă IPN.

Acesta menționează că sondajele arată că PNL are o marjă destul de mare de posibilitate de a câștiga aceste alegeri. „Până acum lupta cea mare se dădea între PNL și PSD, PSD, având această imagine compromisă și care compromitea într-un fel și România, acum situația e alta, și PSD-ul este altul. De acum începe să se curețe, unele persoane odioase nu au mai intrat în lista electorală, de aceea parcă temperatura nu e cea de data trecută. De aici și un activism mai moderat”, spune Nicolae Negru.

Cât privește atitudinea autorităților de la Chișinău în legătură cu aceste alegeri, Nicolae Negru observă că acestea au manifestat o anumită rațiune, rezonabilitate în raport cu procesul electoral din România. „Chiar dacă relațiile nu erau întotdeauna călduroase, dar atunci când era vorba de alegeri, autoritățile de la Chșinău nu au pus piedici. Desigur, au existat strigăte din partea socialiștilor, a lui Dodon. Știm că sunt forțe politice ostile acestei apropierii dintre Republica Moldova și România. Dar, cel puțin în ultima vreme, la nivel de executive eu nu am auzit ca Bucureștiul sau Ambasada României să se plângă ca li s-au pus piedici în deschiderea unor secții de votare. Asta ar vorbi despre faptul că pe acest plan nu există probleme deosebite sau că ele se rezolvă undeva în culise și nu apar în public”, a opinat analistul.

Nicolae Negru menționează că există un specific al alegătorului român din Republica Moldova. Potrivit lui, electoratul care a rămas acasă este unul bine informat, foarte activ, tot timpul este cu ochii pe România să vadă ce se întâmplă. Cu toate că o parte din cei care au obținut pașaport românesc, spune el, și-au luat cetățenia pentru beneficii, de exemplu, pentru a putea călători în Europa, o altă parte au obținut-o pentru crezul, idealurile lor. Aceștia au rămas în Republica Moldova, unde se pot informa foarte bine despre programele electorale ale concurenților electorali din România. „Acum există aceste modalități, Internetul pune la dispoziție orice fel de informație. Totuși, față de alegerile precedente, de exemplu, cele prezidențiale, vedem mai puțin activi candidații aici în Republica Moldova, poate e legat și de pandemie. Totuși, vedem prezența și a unor candidați, proveniți din Republica Moldova”, a punctat acesta.

Analistul e de părere că la alegerile parlamentare din România locul unu și doi va fi împărțit de PNL și PMP, iar celelalte partide s-ar putea să fie cu mult în urma acestora.

Dezbaterea publică „Alegerile parlamentare în România: ce cunosc despre ele și ce votează moldovenii cu cetățenie română?” este ediția a 160-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.