Republica Moldova este interesată de relații bune cu Turcia, însă contextul în care este întreprinsă vizita președintelui turc ridică anumite semne de întrebare. De această părere este editorialistul Nicolae Negru, transmite IPN.
Jurnalistul se întreabă de ce Turcia a acordat bani pentru reparația clădirii Președinției și care este plata Republicii Moldova. „Dacă nu ar fi existat această extrădare sau deportare a profesorilor turci, ziceam că e vorba de un gest altruist, sunt buni la inimă turcii. Aici mai putem adăuga Arena Chișinău care tot cu ajutorul turcilor se construiește, pe urmă niște vacanțe luxoase pentru președintele Republicii Moldova în Turcia și pentru directorul SIS, exact în perioada când au fost deportați acești profesori. Aceste momente, desigur, creează anumite impresii îndoielnice pentru această vizită”, a afirmat editorialistul în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la TVR Moldova. În opinia lui, orice relație dintre state este bună până la anumite limite.
Vicepreședintele Partidului Liberal, Valeriu Munteanu, este de părere că nu există o relație bilaterală între Republica Moldova și Turcia, ci în acest sens există un triumvirat – axa Moscova-Ancara-Chișinău. Această relație este fructificată cu participarea a trei actori – Vladimir Plahotniuc, Igor Dodon și Recep Tayyip Erdogan. „Pentru că tot ceea ce s-a vorbit, inclusiv cadourile făcute Republicii Moldova s-au făcut și cu concursul Guvernului”, afirmă Valeriu Munteanu. Potrivit lui, „nota de plată” pentru aceste cadouri sunt deportarea celor șapte cetățeni turci.
Deputatul socialist Grigore Novac susține că de la declararea independenței Republicii Moldova, Turcia a investit sute de milioane de dolari în țara noastră în diferite proiecte. Parlamentarul consideră că ar trebui căutate mai multe puncte comune în ceea ce privește comerțul reciproc cu Turcia.