logo

Nicolae Negru: Am impresia că preşedintele Dodon se joacă cu legile


https://www.ipn.md/ro/nicolae-negru-am-impresia-ca-presedintele-dodon-se-joaca-cu-7978_1032066.html

Comentatorul politic Nicole Negru consideră că președintele Igor Dodon continuă campania electorală și că nu a încetat să se gândească la alegeri, acum probabil gândindu-se la alegerile din 2018. Comentând acțiunile șefului statului la început de mandat, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, Nicolae Negru a declarat că, deși  preşedintele nu are atribuţii care i-ar permite să producă o catastrofă, acesta poate intra în contradicţii cu legea şi, în cazul de faţă, în opinia sa, preşedintele Dodon se joacă cu legile Republicii Moldova, transmite IPN.

Potrivit comentatorului, președintele se pregătește cu siguranță de întâlnirea cu liderul de la Kremlin şi plăteşte pentru sprijinul pe care l-a avut în alegeri de la liderul de la Kremlin şi de la Biserica Ortodoxă Rusă. „Dar el nu este preşedintele tuturor cetăţenilor Republicii Moldova, aşa cum a promis după anunţarea rezultatelor alegerilor sau în campania electorală. El pur şi simplu este preşedintele unei părţi de cetăţeni ai Republicii Moldova şi vrea să rămână în continuare, pentru că vrea să aducă Partidul Socialiştilor la putere în anul 2018”, a notat Nicolae Negru.

Comentatorul a menționat că, deși Igor Dodon o să mai „arunce petarde de felul ăsta, o să facă fum”, nu are cum schimba orientarea politicii externe a Republicii Moldova. Potrivit lui, acesta poate să destabilizeze Republica Moldova, poate să intre în conflict cu majoritatea parlamentară, poate să organizeze nişte referendumuri care de altfel nu pot să aibă impact constituţional, un referendum consultativ poate să organizeze în ce priveşte orientarea Republicii Moldova, de exemplu, orientarea politicii externe a Republicii Moldova. Dar până la urmă Parlamentul decide și este cel care determină politica externă, iar Guvernul execută politică externă a statului Republica Moldova.

Nicolae Negru consideră că, într-un anumit fel, ceea ce face Igor  Dodon îi convine liderului Partidului Democrat Vlad Plahotniuc. Îi convine, potrivit comentatorului, din punctul de vedere că aceste zdruncinări, aceste acţiuni într-un fel sfidătoare ale preşedintelui consolidează rolul de forţă stabilizatoare a majorităţii parlamentare, şi de forţă proeuropeană. În opinia sa, dacă nu este corectă această ipoteză, atunci există riscul ca Dodon să scape de sub control şi atunci s-ar putea să avem alegeri anticipate, de exemplu, cu ajutorul Rusiei.

„E foarte periculos acest joc în care s-a angajat Dodon, joc de clătinare a bărcii şi de provocare a alegerilor anticipate. Acest lucru l-am văzut şi la întâlnirea cu aşa zisul lider al separatistelor din Tiraspol, Krasnoselski, care este şi el o marionetă, dar şi înainte, prin tot felul de declaraţii: că războiul l-ar fi început Chişinăul, că ar trebui să ne cerem scuze de la separatişti pentru acel război când, de fapt, este stabilit că Moscova a fost participantă, a fost cea care a iniţiat şi care a sprijinit separatiştii cu arme şi cu trupe în anul 1992”, menționează Nicolae Negru.

În opinia comentatorului, se pare că Igor Dodon ar fi controlat pe de o parte de „puterea oligarhică”, dar și de „puterea de la Kremlin” și s-ar părea, aşa cum se văd lucrurile acum, el oscilează. Potrivit lui, care va învinge nu se ştie, dar în opinia sa, Plahotniuc riscă foarte mult în cazul de faţă, dacă îl scapă pe Dodon de sub control.