logo

Nicolae Dandiș: „Programul EU4Moldova: Regiuni-cheie” este unul dintre cele mai eficiente programe de care am beneficiat


https://www.ipn.md/ro/nicolae-dandis-programul-eu4moldova-regiuni-cheie-este-unul-dintre-8004_1106675.html

Programul „EU4 Moldova: Regiuni-cheie” este unul dintre cele mai eficiente programe de care a beneficiat Republica Moldova. Declarația aparține primarului municipiului Cahul, Nicolae Dandiș, și a fost făcută în cadrul dezbaterii „Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie” (Cahul și Ungheni), finanțat de UE și implementat de PNUD și UNICEF”, organizată de Agenția de presă IPN. Potrivit edilului, grație sprijinului financiar acordat în cadrul programului, municipiul Cahul a beneficiat de proiecte consistente de modernizare a infrastructurii, iar antreprenorii din sudul țării au accesat fonduri  pentru dezvoltarea afacerilor.

Programul „EU4 Moldova: Regiuni-cheie”, lansat în 2019, prevede îmbunătățirea standardelor de viață ale cetățenilor din 2 regiuni cheie: municipiile Ungheni și Cahul și localitățile învecinate. La finalul programului, primarul municipiului Cahul a vorbit despre multiplele proiecte realizate în cadrul acestui program. Potrivit edilului, cele mai multe fonduri au fost investite în proiecte de infrastructură.

„La lansarea programului s-a făcut un sondaj în Cahul, cu vot online, în care am întrebat oamenii care sunt proiectele pe care le văd prioritare pentru a fi susținute. Cetățenii au votat o listă de proiecte pe care ei ar dori ca acest program să le finanțeze. Primul lucru selectat a fost modernizarea parcului central din Cahul, parcul „Grigore Vieru”. De asemenea, s-a decis reabilitarea scuarului Palatului de Cultură „Nicolae Botgros”. E vorba și de renovarea școlii sportive. Aici suntem în proces de identificare a o parte din bani pentru că este vorba despre un buget de peste 4 milioane de euro. Am reușit partea de supraveghere video și cea de iluminat public. Noi am întrebat cahulenii care sunt proiectele pentru care ei vor să existe finanțare. Acum suntem la etapa finalizării extinderii supravegherii video. Mai este vorba despre modernizarea pieței din Cahul, este ultimul proiect de infrastructură selectat în cadrul programului și urmează a fi finalizate lucrările în perioada următoare”, a spus primarul Nicolae Dandiș.

De asemenea, potrivit primarului Nicolae Dandiș, autoritățile municipale au beneficiat de sprijin financiar și pentru procesele de eficientizare a guvernării și îmbunătățirea calității serviciilor publice.

„Sunt importante proiectele de infrastructură, dar pentru municipalitate s-au făcut investiții și în documentele strategice. S-au făcut investiții și în strategia de dezvoltare a tineretului, s-a elaborat o strategie și o platformă smart unde, pe capitole, vor putea fi accesate domeniile de supraveghere publică, transport public. De asemenea, s-a investit în consolidarea de capacități, transparență, în planul anticorupție. Primăria Cahul și Primăria Ungheni sunt singurele două primării din țară care au certificate ISO, e vorba de certificate de eliberate de instituții internaționale, instituții acreditate. S-a făcut auditarea serviciilor, am construit ghișeul unic modern, ca să existe o accesibilitate mai mare la serviciile publice”, a explicat primarul municipiului Cahul.

Crearea locurilor de muncă în regiunile-cheie, atragerea investițiilor și dezvoltarea antreprenoriatului reprezintă obiectivele programului „EU4 Moldova: Regiuni-cheie”. Primarul Nicolae Dandiș spune că grație acestui program zeci de antreprenori din sudul țării au beneficiat de sprijin financiar pentru a-și lansa sau dezvolta afaceri.

„Nu a rămas într-o parte nici sectorul privat. Au fost programe de grant pentru antreprenorii din regiune. S-a investit în proiecte concrete, selectate din localitățile rurale, inclusiv s-a investit în cooperare dintre mai multe primării a localităților rurale pe domeniul managementului deșeurilor, cu dotarea întreprinderilor municipale cu unități de tehnică. Cu societatea civilă au avut loc training-uri, instruiri. Când a fost lansat proiectul nimeni nu știa ce crize urmau să apară. Inițial, nu era prevăzut ajutor pentru autorități pe partea de COVID-19 sau criza refugiaților. Ulterior, s-au făcut modificări la program și am beneficiat de asistență atunci când era cel mai necesar. S-a investit în medicamente, în partea de inventar. A fost un program perfect, pentru că a acoperit toate componentele. Bineînțeles, ne dorim o continuitate a acestui program. Este unul dintre cele mai eficiente programe de care Moldova a beneficiat”, a mai spus Nicolae Dandiș.

Dezbaterea publică „Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie” (Cahul și Ungheni), finanțat de UE și implementat de PNUD și UNICEF” este ediția a șasea, realizată în cadrul Proiectului „Beneficiile aderării Republicii Moldova la UE pentru om, comunitate și țară”. Proiectul este susținut de către Fundația Soros Moldova.