logo

Nicolae Chirtoacă: Desemnarea unui alt candidat pentru funcţia de premier a fost un plan al oligarhilor


https://www.ipn.md/ro/nicolae-chirtoaca-desemnarea-unui-alt-candidat-pentru-functia-de-premier-a-fost--7978_1018355.html

Desemnarea de către PLDM a unui alt candidat pentru funcţia de premier, în afară de cea a lui Iurie Leancă, a fost un plan al oligarhilor pentru a bloca mersul reformelor. De această părere este analistul politic Nicolae Chirtoacă, preşedintele Partidului Forţa Poporului, care a făcut declaraţii în acest sens în cadrul emisiunii „Pahomi” de la postul de televiziune „Realitatea TV”, transmite IPN.

Potrivit lui Chirtoacă, Iurie Leancă prezenta un pericol pentru sistemul oligarhic. „Oligarhie înseamnă corupţie. Toate priorităţile programului de guvernare al lui Leancă este în contradicţie cu priorităţile liderilor celor trei partide - PDM, PLDM şi PCRM. Ei au nevoie de o persoană loială, însă nu de un premier care să ţină la punctul său de vedere. Leancă a mers până la Golgota lui, eşecul ruşinos din Parlament. Mie îmi este milă de Leancă pentru că a fost atras în acest joc murdar”, a spus Chirtoacă.

Nicolae Chirtoacă a calificat situaţia creată drept „o mizerie totală”. „Avem trei partide oligarhice, care de fapt sunt finanţate de aceiaşi persoană. Aceste partide sunt conduse de trei persoane care mai mult sunt oameni de afaceri decât politicieni. Acum urmează un scenariu mult mai dur. În fruntea guvernului va veni o persoană loială oligarhilor, care va fi totalmente controlată de către aceştia”, a opinat  analistul.

Nicolae Chirtoacă consideră că tentativa eşuată de învestire a Guvernului Leancă a fost o înscenare bine lucrată. „A fost nevoie de acest circ pentru a minţi electoratul şi europenii. În guvernul Leancă erau mai mulţi miniştri care cu adevărat începuse să implementeze reforme. Acum vine acest tăvălug şi va opri reformele. Poate vor lăsa doi-trei miniştri din fostul guvern, aşa, de ochii lumii. Dar s-a zis cu reformele  şi cu eradicarea corupţiei, care este principala condiţie pentru integrarea europeană”, a afirmat Chirtoacă.