Președintele Igor Dodon încearcă să folosească vizita sa la Bruxelles pentru a câștiga capital politic acasă, în Republica Moldova, dar cu niciuna din tezele sale nu a avut succes acolo. De această părere este europarlamentarul Siegfried Mureșan. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, eurodeputatul a declarat că, dimpotrivă, după această vizită, s-a văzut că Uniunea Europeană e ferm angajată în implementarea Acordului de Asociere votat în Parlamentul European, transmite IPN.
Siegfried Mureșan a menționat că fondurile europene, atât cele 100 de milioane, cât și alte fonduri de la Uniunea Europeană, sunt 746 de milioane alocate pentru șapte ani, între 2014 și 2020, vor veni, dacă reformele din Acordul de Asociere sunt implementate. „Deci, nu pe texte, nu pe vorbe, nu pe promisiuni, ci pe adoptarea reformelor, pe care, de altfel, de comun acord le-am agreat noi, Uniunea Europeană și Republica Moldova”, a notat europarlamentarul.
Referitor la declarația lui Igor Dodon precum că imediat după ce a fost semnat acordul moldo-comunitar, din haznaua statului a dispărut acest miliard de dolari, eurodeputatul a declarat că nu este nicio legătură. „Miliardul a dispărut de la Chișinău și responsabilii trebuie căutați la Chișinău. Ancheta trebuie să progreseze mult mai rapid. Dar, până una-alta, nu l-am văzut nici pe Igor Dodon să fie foarte viteaz în lupta cu oligarhii și să protejeze bugetul public. Deci, ancheta trebuie să continue acolo, cei vinovați trebuie trași la răspundere”, a menționat oficialul.
Europarlamentarul s-a arătat sceptic că Igor Dodon, într-adevăr, este persoana potrivită pentru a face lumină în bugetul Republicii Moldova și în frauda bancară. În opinia sa, ancheta trebuie să continue și cei care au furat trebuie trași la răspundere.
Cât despre percepția cetățenilor că din fondurile europene o bună parte din bani se spală sau se duc în alte buzunare, Siegfried Mureșan a spus că trebuie întărite controalele și trebuie puse mai multe condiții, și trebuie vegheat la aplicarea acestor condiționalități.
În altă ordine de idei, europarlamentarul a spus că între negocierile dintre Uniunea Europeană și Moldova nu există loc pentru Federația Rusă. Negocierile dintre UE și Republica Moldova sunt purtate pe picior de egalitate între cele două părți. Potrivit lui, UE nu spune Republicii Moldova ce destin și ce viitor să îmbrățișeze, dar știe doar un lucru, că Republica Moldova este un stat în mijlocul continentului european, este un stat cu o istorie, cu o cultură europeană și că cetățenii Republicii Moldova sunt aceiași națiune cu cetățenii unui alt stat membru al Uniunii Europene, cu cetățenii României.