logo

Niciun concurent electoral nu a raportat la CEC cheltuieli pentru concerte şi salarii


https://www.ipn.md/ro/niciun-concurent-electoral-nu-a-raportat-la-cec-cheltuieli-pentru-concerte-si-sa-7965_1016408.html

Deşi până acum au fost organizate peste 70 de concerte, în ultimele trei săptămâni, niciun concurent electoral nu a raportat Comisiei Electorale Centrale (CEC) cheltuieli pentru organizarea acestora şi nici pentru salarizarea artiştilor sau retribuirea muncii reprezentanţilor partidelor care împart pliante. Din totalul cheltuielilor raportate de către concurenţii electorali, 85,2% au fost alocate pentru publicitate şi circa 13% pentru cheltuieli de transport, transmite IPN.

La prezentarea raportului nr.3 de monitorizare, lansat de către Asociaţia Promo-LEX, analistul financiar Cătălina Călin, a menţionat că cele mai multe concerte electorale au fost organizate de către PDM – în cel puţin 38 de localităţi. PLDM a organizat concrete în cel puţin 35 de localităţi, iar PLR – în cel puţin 2 localităţi. PCRM a organizat un concert în cel puţin o localitate.

De asemenea, niciun concurent electoral nu a raportat cheltuielile în ceea ce priveşte locaţiunea încăperilor, recompense şi serviciile de întreţinere a sediilor permanente, chiar dacă observatorii Promo-LEX din teritoriu au constatat utilizarea a cel puţin 226 de sedii.

Potrivit raportului, doi concurenţi electorali mai sunt tentaţi să ofere pomeni electorale. Este vorba de PDM şi PLDM, deşi Codul Electoral, interzice această practică. Cadourile oferite au fost în formă de ajutoare umanitare, echipament sportiv, cărţi. Observatorii au constatat cel puţin 18 cazuri care pot fi calificate drept utilizarea resurselor administrative de către concurenţii electorali.

Acelaşi raport mai arată că 743 de cetăţeni au contribuit la fondurile de campanie cu suma totală de peste 29 de milioane de lei. Doar un concurent electoral, PCRM, a virat în fondul electoral mijloace din contul partidului.  PL, Partidul Forţa Poporului, Partidul Democraţia Acasă, au prezentat rapoarte financiare cu zero venituri şi cheltuieli.