logo

Niciodată nu e prea târziu să aplicăm recomandările Comisiei de la Veneția, eurodeputat


https://www.ipn.md/ro/niciodata-nu-e-prea-tarziu-sa-aplicam-recomandarile-comisiei-de-7965_1040632.html

Europarlamentarul lituanian Petras Auštrevičius susține că alegerile sunt o chestiune de suveranitate, cu siguranță, însă organizarea alegerilor, cât sunt acestea de transparente și corecte, nu mai este o chestiune națională, ci influențează și implică o comunitate mai largă. Moldova este membră a Consiliului Europei, de aceea chestiunea alegerilor nu este una de competența exclusivă a guvernului moldovean. Oficialul menționează că de exemplu, pentru modificarea sistemului electoral nu a fost organizată o consultare publică largă. Însă, potrivit lui, timpul nu este pierdut și niciodată nu este prea târziu să fie puse în aplicare recomandările Comisiei Veneția.

Într-un interviu pentru radio Europa Liberă, citat de IPN, europarlamentarul a menționat că asistența europeană macrofinanciară, de care Republica Moldova are nevoie ca de aer, de acum încolo nu va mai fi acordată necondiționat, ci doar după îndeplinirea condițiilor deja comunicate de acum un an. „Condițiile noastre sunt implementarea condițiilor politice comunicate atunci: aplicarea recomandărilor Comisiei de la Veneția cu privire la legea electorală, schimbări în mass media (mai multă independență și echilibru), ca și lupta împotriva corupției. În acest moment, cea mai arzătoare chestiune este legea electorală”, a notat oficialul. Potrivit lui, soluția este la Chișinău, nu la Bruxelles și Guvernul știe foarte bine ce are de făcut pentru ca UE să disloce banii.

„Condiționarea politică va dicta de acum relațiile noastre cu vecinătatea UE. Vedem riscul degradării democrației, al drepturilor omului, principiului statului de drept și al situației presei în vecinătatea noastră. De aceea, începând din luna mai 2017, când Parlamentul a semnat memorandumul cu Consiliul și Comisia, mie mi-a fost clar că nu ne vom abate nici un milimetru de la acele decizii. De aceea, este mai bine să ne angajăm, UE și Moldova, într-un dialog responsabil, pentru a vedea în ce măsură am aplicat criteriile politice de condiționalitate”, a mai spus eurodeputatul.