logo

Nicio femeie romă nu candidează la alegerile parlamentare din 24 februarie


https://www.ipn.md/ro/nicio-femeie-roma-nu-candideaza-la-alegerile-parlamentare-din-24-februarie-7965_1047151.html

La alegerile parlamentare din 24 februarie, comunitatea romă este reprezentată de trei candidați, toți pe circumscripția națională, și niciunul nu este femeie. Femeile rome, 22 la număr, sunt implicate în activitățile electorale doar în calitate de membre ale birourilor electorale. Datele au fost prezentate de Elena Sîrbu, președinta Platformei Femeilor Rome „ROMNI”, și se conțin într-un raport de monitorizare a implicării romilor în alegerile parlamentare din 24 februarie, prezentat în cadrul unei conferințe de presă la IPN.

Potrivit Elenei Sîrbu, Platforma pe care o reprezintă se arată preocupată de problemele pe care le întâmpină comunitatea femeilor rome din Moldova, inclusiv în participarea în politică. Cele 22 de femei rome membre ale birourilor electorale au fost înaintate în respectiva funcție datorită faptului că majoritatea sunt angajate ca mediatori comunitari. Totodată, o singură femeie de etnie romă este consilier local. „Vedem că există o discriminare dublă, atât în comunitate, cât și în întreaga societate. Avem nevoie de o măsură pozitivă, care ar elimina sau ar stopa această discriminare”, a spus Elena Sîrbu.

Președinta Platformei Femeilor Rome „ROMNI” recomandă partidelor politice să fie mai deschise și să ofere femeilor rome posibilitatea să ajungă pe listele electorale. „În urma conferinței internaționale a femeilor rome, care a avut loc în 2016 la Strasbourg, s-au adus recomandări către Moldova, dar, din păcate, niciuna nu a fost luată în considerație. Suntem preocupați de faptul că femeia romă nu este reprezentată. O singură femeie deține funcția de consilier local, ceea ce nu este deloc suficient”, a menționat Elena Sîrbu

Președinta Platformei Femeilor Rome „ROMNI”  a mai spus că mai multe organizații internaționale, inclusiv nonguvernamentale oferă inițiere femeilor rome în liderism, dar aceste inițieri nu au continuitate pentru că aici, în țară, nu au oportunități de implicare în viața politică.

Marin Alla, reprezentantul Coaliției Vocea Romilor, a recomandat Guvernului și partidelor să fie cât mai deschiși. Marin Alla a amintit că Guvernul și-a asumat responsabilitatea de a crea o Agenție care să se ocupe de problemele romilor, dar nu au făcut-o.

De asemenea, Marin Alla a recomandat și comunităților rome să fie mai active. De la independență încoace, nicio persoană de etnie romă nu a deținut funcții în Guvern sau Parlament.