Nici o zonă de odihnă din Republica Moldova nu are aviz sanitar
https://www.ipn.md/ro/nici-o-zona-de-odihna-din-republica-moldova-nu-are-7967_970330.html
Nici unul din râurile şi bazinele acvatice din republică nu este gata pentru sezonul estival. Zonele de odihnă nu sunt amenajate corespunzător, nu au avizul sanitar al Ministerului Sănătăţii, iar cele 18 staţii de salvare pe apă existente la moment în întreaga republică nu corespund cerinţelor, a anunţat Ministrul adjunct al Sănătăţii, Mircea Buga, în cadrul şedinţei Comisie pentru Situaţii Excepţionale, convocată sâmbătă, 28 iunie, de prim-ministrul Zinaida Greceanâi, transmite Info-Prim Neo.
Mircea Buga a informat în cadrul şedinţei că cei 3-4 mii de oameni care se odihnesc în fiecare sfârşit de săptămână pe plaja de la Vadul-lui-Vodă se expun unui risc enorm, pentru că apa râului în care se scaldă, deşi acest lucru este interzis, nu corespunde normelor sanitare. În apa unui râu din oraşul Tiraspol chiar a fost găsit microbul holerei, precizează sursa citată.
Ministerul Sănătăţii se arată destul de sceptic cu privire la starea apelor Republicii Moldova şi nu crede că situaţia va putea fi redresată în curând, din cauza lipsei de fonduri. Solicitată de prim-ministrul Greceanâi să dea explicaţii, Ministrul Ecologiei şi Resurselor Naturale, Violeta Ivanov, a spus că anul trecut şi pe parcursul primei jumătăţi a acestui an au fost implementate 21.500 de proiecte pentru ameliorarea situaţiei. Potrivit lui Ivanov, cu ajutorul copiilor şi a localnicilor, au fost curăţate majoritatea malurilor râurilor din ţară. Ministrul este de părere că trebuie să fie făcute investiţii în obiective mari, nu mici, pentru că numai în acest mod rezultatele vor fi vizibile.
Greceanâi l-a însărcinat pe viceprim-ministrul Victor Stepaniuc să efectueze controlul asupra autorităţilor răspunzătoare de situaţia creată de mai mulţi ani. Aceştia urmează să amenajeze spaţiile de odihnă pe malurile bazinelor acvatice, inclusiv în taberele de odihnă pentru copii, să creeze şi să amenajeze staţiile de salvare pe apă şi scafandri şi să asigure instruirea personalului acestora, precum şi să monitorizeze situaţia ecologică în bazinele acvatice.
La începutul săptămânii curente, serviciile municipale au iniţiat procesul de înnoire a nisipului de pe plajele din cele trei parcuri de odihnă din Chişinău. Pentru amenajarea plajelor, Consiliul Municipal Chişinău a decis la 23 iunie curent alocarea a 1,29 mln lei.