logo

Neutralitatea nu poate fi asigurată doar de Constituţie, Victor Ciobanu


https://www.ipn.md/ro/neutralitatea-nu-poate-fi-asigurata-doar-de-constitutie-victor-ciobanu-7978_1014189.html

La 29 iulie se împlinesc 20 de ani de la adoptarea Constituţiei Republicii Moldova. Agenţia de presă IPN a întrebat mai mulţi analişti şi formatori de opinie în ce măsură Legea Supremă asigură astăzi funcţionarea statului de drept şi apără drepturile omului, ce este şi ce trebuie să fie Constituţia pentru ţară şi pentru cetăţeanul simplu.
---


Pe cât de neutră este Republica Moldova? Este nevoie de schimbat acest articol în Constituţie?

Victor Ciobanu, analist politic:

Din moment ce am declarat acest principiu – principiul de neutralitate – şi l-am stipulat în Constituţie, nu facem parte din blocuri militare, suntem stat neutru. Desigur, orice neutralitate este relativă. Una e când neutralitatea este recunoscută şi garantată de marile puteri şi alta e când este doar declarată. Respectiv, neutralitatea poate fi încălcată.

Neutralitatea nu poate fi asigurată doar de Constituţie, dacă nu e recunoscută şi garantată internaţional. Vedem în ultimul timp o evoluţie a conceptului de neutralitate – o neutralitate activă. Pe de o parte, avem nerezolvată de ani de zile problema staţionarii trupelor ruseşti în stânga Nistrului. Pe de altă parte, colaborăm tot mai activ şi intens cu NATO, dar fără să aderăm la acest bloc.

Constituţia nu poate fi funcţională în mod direct la acest capitol. Ea creează doar un cadru ce asigură o stabilitate, care poate fi folosit mai mult sau mai puţin eficient.

Referitor la schimbarea acestui articol în Constituţie, pot spune că pentru moment cred că nu-i oportun să umblăm la acest articol. Orice schimbare trebuie făcută doar când există un consens larg al societăţii. Or, societatea noastră mai rămâne divizată la acest subiect, ca şi la multe altele de altfel. Nu avem consens (fie şi relativ) şi al clasei politice la această temă. Chiar şi marii actori geopolitici încă n-au ajuns la o viziune comună asupra zonei în care se află Republica Moldova. În aceste condiţii, acest articol nu poate fi schimbat. Cel puţin, actualmente. Omiterea acestui articol ar putea să declanşeze speculaţii inutile. Or, acum avem cu totul alte obiective şi priorităţi.

---
Constituţia Republicii Moldova
Articolul 11 Republica Moldova, stat neutru
(1) Republica Moldova proclamă neutralitatea sa permanentă.
(2) Republica Moldova nu admite dislocarea de trupe militare ale altor state pe teritoriul său.