Nemulțumirile cetățenilor moldoveni aflați peste hotare în legătură cu alegerile din 24februarie trebuie luate în considerare. Acestea sunt generate de condițiile inegale în care sunt puși alegătorii de peste hotare care vor să-și exprime dreptul constituțional de a vota. De această părere este expertul în comunicare Artur Gurău. Totodată, faptul că doar în Statele Unite ale Americii sunt perfectate pașapoarte pentru moldoveni este o acțiune care favorizează clar un candidat electoral, transmite IPN.
„Din punctul meu de vedere, ținând cont că avem peste un milion de cetățeni peste hotare, ar fi trebuit să fie găsite soluții ca aceștia să poată vota prin corespondență. Așa soluții mă așteptam eu să se discute și în aceste discuții trebuia să aibă diaspora un rol foarte activ și important”, spune expertul. Artur Gurău spune că a observat o antagonizare foarte mare a comitetelor autoorganizate din diaspora cu Biroul de Relații pentru Diaspora din Moldova.
Valeriu Pașa, expert WachtDog, atenționează că actualmente în Statele Unite ale Americii sunt perfectate acte de identitate moldovenilor ale căror pașapoarte au expirat, iar acest lucru nu se mai întâmplă nicăieri, în nicio țară unde sunt cetățeni moldoveni. Potrivit lui, acest lucru se face vădit în favoarea unui candidat concret din circumscripția nr. 51 – SUA și Canada – Valeriu Ghilețchi. „Felul în care se fac pașapoarte, în condițiile în care, fără niciun temei real și legal nu se permite votarea cu pașapoarte expirate, înseamnă că dl. Ghilețchi își creează acum alegători în SUA. Candidatul își alege alegătorii, iar lucrul acesta este pur și simplu uluitor”, spune expertul. În opinia lui, înregistrarea prealabilă a alegătorilor a fost folosită tocmai pentru a nu deschide secții de votare acolo unde sunt mai mulți doritori de a-și da votul.
Președintele Partidului Mișcarea Populară din România, Eugen Tomac, afirmă că Republica Moldova este văzută din România ca aflându-se într-un moment de cotitură nemaiîntâlnit. Potrivit lui, lumea se uită cu foarte multă îngrijorare pentru că există un întreg spectacol în Republica Moldova făcut cu scop de a deforma realitatea. „Și aici este foarte greu să-i convingi pe oameni din nou să se înarmeze cu cât mai multă răbdare și să vină în număr cât mai mare la vot. Pentru că pericolul cel mai mare, la ora actuală, este nepăsarea, indiferența care poate naște niște monștri extrem de periculoși”, a declarat Eugen Tomac. Politicianul român consideră că oamenilor trebuie să le fie explicat faptul că fără o implicare imediată, lucrurile ar putea lua o turnură nefericită pentru Republica Moldova.
Alegerile parlamentare vor avea loc pe 24 februarie. Marți, 29 ianuarie, Curtea Constituțională a publicat o decizie prin care a declarat inadmisibilă sesizarea depusă de către Mihail Cotorobai, Avocat al Poporului, prin care a cerut examinarea constituționalității unui articol din Codul Electoral care interzice moldovenilor din diasporă votarea în baza buletinului de identitate și a actelor expirate. Astfel, în circumscripțiile din afara țării, cetățenii cu pașaportul expirat nu-și vor putea exercita dreptul la vot.