Decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC) cu privire la numărul de secții de vot în diasporă a stârnit nemulţumiri printre concurenţii electorali. Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) anunţă pe azi, 7 iunie, ora 12.00, un protest în fața sediului CEC, la care se va alătura şi Alianța pentru Unirea Românilor (AUR). Blocul electoral „Renato Usatîi” a contestat la Curtea de Apel Chișinău hotărârea CEC, iar Andrei Năstase, președintele Platformei DA, a menționat că juriștii formațiunii vor contesta decizia CEC și vor sesiza PG, notează IPN.
Membrii PAS invită cetăţenii la protest pentru a cere respectarea dreptului la vot. „Cerem CEC să-și revizuiască decizia și să majoreze numărul de secții de vot în diasporă. Cerem CEC să respecte cetățenii și să asigure dreptul la vot! Majoritatea dodonistă din CEC în frunte cu Maxim Lebedinschi a încălcat legea și vrea să fraudeze alegerile. PAS va contesta această decizie în justiție!”, se arată în mesajul PAS.
Renato Usatîi a anunţat pe Facebook că duminică, 6 iunie, Blocul electoral „Renato Usatîi” a contestat la Curtea de Apel Chișinău hotărârea CEC. „Considerăm că prin această Hotărâre, cetățenii Republicii Moldova aflați în afară țării au fost privați de dreptul constituțional de vot. Blocul electoral „Renato Usatîi” este solidar cu cetățenii noștri din diasporă”, scrie Renato Usatîi.
Şi Andrei Năstase, președintele Platformei Demnitate și Adevăr, a reacționat la decizia CEC. Într-un comunicat de presă al Platformei DA, acesta a declarat că „CEC este o instituție uzurpată de socialiști și anturajul lor”. Andrei Năstase consideră că decizia este inadmisibilă, având în vedere numărul record de moldoveni din diasporă, peste 100 de mii, „au făcut un efort enorm” pentru a se înregistra prealabil pentru alegeri. „Diaspora a fost din nou nedreptățită. CEC a redus numărul secțiilor de vot din diaspora, dar adaugă două secții în Transnistria. Altfel de instituții trebuiau să vegheze la buna desfășurare a acestor alegeri. Să ne mobilizăm exemplar și să dăm o lovitură de grație acestei majorități toxice care poartă interese străine și calcă în picioare democrația”, se mai arată în reacţie.
Sâmbătă, 5 iunie, după mai multe discuții în contradictoriu în Comisia Electorală Centrală, nu s-au găsit suficiente voturi pentru majorarea numărului secțiilor de votare peste hotare la alegerile din 11 iulie – de la 139 la 162 de secții, așa cum prevedea un proiect de decizie prezentat de președintele CEC, Dorin Cimil. Acesta a precizat că se propun a fi deschise sau suplimentate secțiile de votare în regiunile și localitățile unde, în cadrul scrutinelor anterioare, s-au creat cozi sau au fost epuizate rapid buletinele de vot.
Secretarul general al Comisiei, Maxim Lebedinschi, a declarat că CEC nu a făcut o înregistrare prealabilă a alegătorilor separată pentru acest scrutin, iar cifra de pe site-ul web al CEC reprezintă datele din ultimii trei ani. Și ambasadele au spus că nu dețin date veridice privind numărul de cetățeni aflați peste hotarele țării. Maxim Lebedinschi a insistat pe conservarea situației, cum a fost la ultimul scrutin, deoarece, potrivit lui, o modificare suplimentară ar putea debusola alegătorul cu privire la locul votării.