Filmul documentar „Acasă, în Marienfield” a fost lansat ieri seara, 12 mai, la cinematograful Gaudeamus din capitală, în cadrul săptămânii culturii moldo-germane, transmite IPN.
Pelicula redă istoria a doi germani basarabeni, Artur Schaible şi Olga Schüppel, care au revenit în satul Marienfeld, raionul Cimişlia, localitate în care au trăit familiile lor până la începutul celor de-al doilea război mondial.
Documentarul este o co-producţie Deutsche Welle şi Moldova 1, proiectul fiind susţinut de către Ambasada Germaniei la Chişinău. Producătoarea de la Moldova 1, Irina Crăciun, afirmă că prin istoria acestui sat a vrut să redea istoria germanilor basarabeni. Filmul este regizat de Irene Langemann, cunoscută în Germania, dar şi în mai multe ţări. Deţine grand prix-uri la mai multe concursuri internaţionale de filme documentare. „Deşi nu este un film cu caracter istoric, noi am încercat să mergem pe urmele germanilor basarabeni, ne-am bazat pe emoţii. Am filmat în mai multe locuri din satul Marienfeld care au legătură cu eroii filmului”, spune Irene Langemann.
„Din prima data când mi s-a propus o colaborare pentru aceasta producţie de redescoperire a germanilor basarabeni am spus pe loc da, deoarece mi s-a părut foarte interesant subiectul. Fac multe filme documentare şi am început să apreciez anumite momente care prind la public şi anume relaţiile în care se resimte prietenia”, a spus Irene Langemann. Ea a mai adăugat că echipa de redactori a început toate cercetările de la zero, pentru că nu ştiau cine erau germanii basarabeni şi unde îi mai pot găsi. Astfel, prin cercetări, echipa a reuşit să găsească protagoniştii şi să arate noul Marienfield şi vechiul Marienfield.
Ambasadorul Germaniei la Chişinău, Matthias Meyer, a menţionat în cadrul premierii filmului că, în sfârşit, spectatorii din Moldova cunosc Germania prin acest film. „Mă bucur că am reuşit în această seară să arătăm cum erau germanii şi moldovenii în viaţa de zi cu zi şi cum comunică între ei. Sper că aţi înţeles umorul unor secvenţe din acest film, şi dacă vrem să vedem ceva interesant, trebuie să mergem acolo unde sunt oamenii, unde ei locuiesc şi se invită între ei în ospeţie”, a spus ambasadorul.
Tatăl unui dintre eroii filmului, Artur Schaible, a scris memorii despre sat şi despre soarta germanilor care au trăit aici. În film Artur are rolul de povestitor al memoriilor tatălui. „Eu am fost conceput în Moldova şi este foarte important să vizitez baştina părinţilor mei, am fost de mai multe ori în Marienfeld şi chiar am construit un monument dedicat germanilor care au locuit aici”, spune cetăţeanul german, Artur Schaible.
Filmul a fost apreciat de către spectatori şi a transmis mesaje emoţionante. „Este un film documentar diferit de cele pe care le-am văzut până acum. Prin acest documentar am aflat că există un loc special în ţara mea”, a spus Oleg Chicu, spectator.
Mircea Surdu, directorul Moldova 1, a transmis publicului că filmul urmează să fie demonstrat şi de postul public sâmbătă seara, la 22:15.
La eveniment au participat şi vicepreşedinta Bundestagului Germaniei, Ulla Schmidt, preşedintele Parlamentului, Igor Corman, premierul Iurie Leancă, reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Chişinău.