logo

Neîncrederea populaţiei în instituţiile statului poate naşte partide noi, experţi


https://www.ipn.md/ro/neincrederea-populatiei-in-institutiile-statului-poate-naste-partide-noi-experti-7978_1022808.html

Corupţia, sărăcia, criza economică şi scumpirile în lanţ explică scăderea dramatică a încrederii cetăţenilor Republicii Moldova în instituţiile statului, iar acest fapt favorizează apariţia unui partid politic nou care ar avea susţinerea masivă a populaţiei. Concluzii în acest sens au fost formulate în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune „TV 7”, transmite IPN.

Nicolae Chirtoacă, preşedintele partidului „Forţa poporului”, acuză conducerea statului pentru situaţia din ţară. „Republica Moldova se află într-o criză profundă. Timp de cinci ani această guvernare oligarhică a transformat politica într-un business murdar. Oamenii nu mai vor această putere, dar vor s-o schimbe revoluţionar”, a declarat politicianul.

Expertul în drept constituţional, Vitali Catană, pune la îndoială discernământul electoratului moldovenesc. „În politica moldovenească se întâmplă ca în fotbal. 22 de jucători se fugăresc după minge, iar la urmă câştigă Germania. Pentru mine reprezintă o problemă că o persoană care n-a făcut politică, ci doar impresariat, câştigă alegerile. Apare problema discernământului alegătorilor moldoveni”, a spus expertul.

Specialistul în comunicare, Ion Grosu, consideră că populaţia din Moldova este disperată. „Războiul din Ucraina, criza din regiune, situaţia economică s-a răsfrânt negativ asupra populaţiei. Este foarte probabilă apariţia unei noi formaţiuni politice de la care oamenii să aibă aşteptări mari”, a opinat Grosu.

Datele ultimului sondaj sociologic, prezentat de CBS-AXA marţi, 29 septembrie, arată că 87% din moldoveni consideră că ţara se îndreaptă într-o direcţie greşită.