logo

Negocierile în formatul 5+2 trebuie să se axeze pe cele 3 coşuri de subiecte, opinie


https://www.ipn.md/ro/negocierile-in-formatul-52-trebuie-sa-se-axeze-pe-cele-3-cosuri-de-subiecte-opin-7978_1027579.html

Dacă discuţiile la noua rundă de negocieri în formatul 5+2 vor viza stric probleme sociale şi economice de pe cele două maluri ale Nistrului, aceste discuţii vor fi practic inutile. De această părere este directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă (APE), Victor Chirilă. Expertul a declarat că la noua rundă de negocieri, discuţiile ar trebui să se axeze pe toate cele 3 coşuri de subiecte: social-economic, drepturile omului, dar şi securitate-politică. Opinia a fost enunţată în cadrul Clubului de Presă APE, organizat la IPN despre „Liniile roşii ale soluţionării conflictului transnistrean”, în contextul relansării negocierilor în formatul 5+2.

Victor Chirilă a subliniat că cel de-al treilea coş de subiecte, cel despre statutul politic şi securitatea în regiune, este mereu neglijat de partea transnistreană şi de Federaţia Rusă. În context, expertul susţine că de fapt, Rusia îşi doreşte doar ca Tiraspolul să-şi îmbunătăţească situaţia economică, inclusiv prin acces liber pe piaţa UE, dar în rest preferă să-şi păstreze armamentul şi militarii în regiune, iar părţile să nu ajungă la un numitor comun.

Directorul executiv al APE subliniază că părţile participante la formatul de negocieri 5+2 trebuie să insiste ca procesul de demilitarizare a regiunii transnistrene să continue, iar misiunea de pacificatori să fie transformată în una civilă de observare. Victor Chirilă a accentuat că operaţiunea de pacificare şi-a atins scopurile şi nu mai este necesar ca aceasta să fie reprezentată de militari.

De asemenea, potrivit lui Victor Chirilă, politica paşilor mici în raport cu reglementarea transnistreană s-a dovedit a fi practic ineficientă. În acest caz, expertul recomandă autorităţilor de la Chişinău să revină la tactica din 2007-2008, când solicitau rezolvarea la pachet a mai multor probleme, dar care ar cuprinde subiecte din toate cele 3 coşuri.

O altă problemă remarcată de directorul executiv al APE este faptul că diplomaţii moldoveni sunt puşi într-o situaţie delicată de a nu avea mandat deplin pentru a propune soluţii în procesul de reglementare transnistreană. Potrivit lui, o lege adoptată încă în 2005 prevede că o soluţie privind statutul politic al regiunii poate fi luată după implementarea procesului de democratizare şi de demilitarizare a regiunii, însă nimic în acest sens nu s-a reuşit.

Următoarea rundă de negocieri în formatul 5+2, după o pauză de 2 ani, va avea loc la Berlin în perioada 2-3 iunie.