Negocierile de la Berlin în formatul 5+2 s-au încheiat cu semnarea unui protocol Documentul conţine acţiunile pe care şi le-au propus să le realizeze părţile în timpul apropiat pentru a reglementa conflictul transnistrean. Rezultatele acestor acţiuni urmează a fi discutate la conferinţa de la Bavaria, ce se va desfăşura la mijlocul lunii iulie, transmite IPN.
Printre problemele de actualitate imediată care se regăsesc în protocolul semnat între Chişinău şi Tiraspol sunt drepturile personale ale cetăţenilor de pe ambele maluri ale Nistrului, mobilitatea academică, libertatea de circulaţie, telecomunicaţia etc.
Reprezentatul politic pentru reglementare transnistreană de la Chişinău, viceprim-ministrul pentru reintegrare, Gheorghe Bălan, şi-a exprimat speranţa că până la conferinţa din Bavaria, părţile vor obţine rezultate în reglementarea conflictului şi vor soluţiona o parte dintre problemele cu care se confruntă cetăţenii de pe ambele maluri ale Nistrului. „Acest format reînnoit ne va permite să avem întâlniri permanente în formatul 5+2 şi să începem discuţiile pentru reglementarea politică a conflictului transnistrean”, a spus Gheorghe Bălan.
Reprezentatul politic pentru reglementare transnistreană de la Tiraspol, Vitalii Ignatiev, a spus că părţile au reuşit să stabilească un algoritm al viitoarelor acţiuni, necesare pentru a asigura negocieri efective . „Acest protocol conţine obligaţiuni pe care şi le-a asumat fiecare parte pentru a găsi în cel mai scurt termen soluţii eficiente pentru astfel de probleme precum dosarele penale împotriva funcţionarilor de pe ambele părţi ale Nistrului, utilizarea peste hotare a actelor de studii eliberate în Transnistria”, a spus Vitalii Igantiev.
Reprezentantul special al preşedintelui în exerciţiu al OSCE, Cord Meier-Klodt, a declarat că, deşi întrunirea a fost una de succes, totuşi, negocierile sunt abia la început. Oficialul a spus că se aşteaptă la progrese în acest sector în viitorul apropiat, subliniind că reglementarea conflictului nu se poate face într-o singură zi, fiind nevoie de urmarea unor anumiţi parametri.
La rândul său, şeful Misiunii OSCE în Moldova, Michael Scanlan, a declarat că în cadrul acestei runde de negocieri părţile au ajuns la o înţelegere şi au stabilit unele acţiuni pe care trebuie să le întreprindă. „De asemenea, părţile au determinat termene exacte pentru a rezolva problemele legate de învăţământ, telecomunicaţii, transport”, a subliniat Michael Scanlan.
Formatul de negocieri 5+2 este reprezentat de Chişinău şi Tiraspol, de către Federaţia Rusă, Ucraina şi OSCE, în calitate de mediatori, precum şi, de Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană, ca observatori. Ultima rundă de negocieri în formatul 5+2 a avut loc la Viena, în iunie 2014.