logo

Negociatorii mai au opinii diferite vizavi de partajarea funcţiilor în viitorul guvern


https://www.ipn.md/ro/negociatorii-mai-au-opinii-diferite-vizavi-de-partajarea-functiilor-in-7965_1005478.html

Negocierile pentru crearea noii majorităţi parlamentare şi învestirea guvernului au avut loc şi duminică, 26 mai. Negociatorii au declarat că discuţiile pe marginea acordului de guvernare sunt pe ultima sută de metri, dar mai exist diferite opinii referitor la domeniile de care fiecare partid va fi responsabil, transmite IPN.

Vadim Pistrinciuc, vicepreşedinte al Partidului Liberal Democrat şi negociator din partea formaţiunii, a declarat că liberal-democraţii insistă ca domeniile importante, ce ţin de dreptul la justiţie, drepturile omului, de statul de drept să fie scoase de sub influenţa politicului şi să nu mai fie admisă justiţia selectivă.

Valeriu Lazăr, negociator din partea Partidului Democrat a comunicat că va exista o anumită continuitate a responsabilităţilor pe instituţiile patronate până acum. Însă, la instituţiile care au fost ineficiente şi la care s-au depistat elemente de corupţie nu va fi aplicat principiul continuităţii. „Avem încă divergenţe de opinie, ce să facem şi cum să facem  ca să fie mai bine. Toată lumea înţelege că trebuie să găsim un anumit echilibru”, a conchis negociatorul.

Ana Guţu, negociator din partea liberalilor reformatori, a spus că textul acordului urmează să fie supus ultimelor ajustări şi că urmează întâlniri cu liderii formaţiunilor ca să fie puse punctele pe i. Ea a comunicat că grupul din care face parte pledează pentru menţinerea status-quo-ului, iar Ministerele Transporturilor, Mediului, Apărării, o funcţie de viceprim-ministru pe probleme sociale şi Agenţia „Moldsilva” sunt acele funcţii pe care se insistă.

Negocierile dintre PLDM, PDM şi grupul reformator al PL, pentru crearea unei  noi majorităţi parlamentare, au demarat după desemnarea candidaturii liberal-democratului Iurie Leancă la funcţia de premier. Până la 30 mai politicienii ar trebui să semneze acordul de guvernare pentru a putea învesti noul executiv. PLDM are 31 de deputaţi în Parlament, PDM – 15, iar liberalii reformatori – 7. Pentru învestirea Guvernului sunt necesare cel puţin 51 de voturi.