logo

Negând o alianță cu PDM, blocul ACUM garantează o alianță antieuropeană, opinie


https://www.ipn.md/ro/negand-o-alianta-cu-pdm-blocul-acum-garanteaza-o-alianta-7965_1048575.html

Negând o alianță cu Partidul Democrat, blocul ACUM, de fapt, garantează o alianță antieuropeană. În cazul în care PDM va face alianță cu PSRM, cursul european al Republicii Moldova va scădea drastic din intensitate. De această părere este analistul politic Anatol Țăranu și a fost exprimată la emisiunea „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, transmite IPN.

„În cazul în care PDM va face alianță cu PSRM, va fi nevoit să cedeze poziții serioase în ceea ce privește cursul european și în acest sens o să obținem contrariul a ceea ce au promis ACUM-iștii în campania electorală, iar ei au promis că vor păstra cursul european, inclusiv prin faptul că vor pune capăt unei dominații oligarhice în Republica Moldova”, spune Anatol Țăranu.

Analistul consideră că un potențial program de guvernare între PDM și blocul ACUM ar fi putut fi susținut imediat de către reprezentanții Partidului Popular European și cei ai Partidului Socialist European și se puteau obține și garanții că finanțarea către Republica Moldova se va face în condițiile în care vor fi respectate toate prevederile programului de guvernare.

Jurnalistul Vlad Darie consideră că „a venit timpul ca jucătorii politici mai serioși să iasă pe scenă”. „Tăcerea este bună până la un moment. Prin tăcere demonstrezi o anumită seriozitate, dar vine momentul când lucrurile trebuie corectate pentru că electoratul nu mai poate aștepta”, spune ziaristul.

În opinia lui, la negocieri întotdeauna se alege valoarea cea mai importantă, valoarea supremă a unei formațiuni politice. „Dacă ei (n.r. blocul ACUM) au declarat că valoarea lor cea mai importantă este integrarea europeană, păi integrarea europeană presupune deja crearea unei democrații instituționale care duce lupta împotriva corupției, împotriva fenomenelor negative în societate, creează un stat de drept cu instituții independente și libere. Deci, de aici trebuia să pornim”, afirmă Vlad Darie.

În opinia lui, dacă integrarea europeană este punctul ce unește două formațiuni, atunci celelalte lucruri secundare trebuiau lăsate într-o parte.