logo

NATO va examina posibilitatea de extindere a asistenţei pentru Moldova


https://www.ipn.md/ro/nato-va-examina-posibilitatea-de-extindere-a-asistentei-pentru-moldova-7965_1012661.html

NATO va acorda în continuare asistenţă pentru reformarea sectorului de securitate al Republicii Moldova şi pentru instruirea în domeniile prioritare pentru Armata Naţională. Totodată, NATO va examina posibilităţile existente de extindere a asistenţei în unele domenii, precum ştiinţa pentru pace şi securitate şi consolidarea integrităţii. Anunţul a fost făcut de adjunctul secretarului general NATO, Alexander Vershbow în cadrul întrevederii cu ministrul apărării Valeriu Troenco, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Apărării, Alexander Vershbow a salutat detaşarea unui contingent de militari ai Armatei Naţionale în misiunea KFOR şi a specificat că astfel Republica Moldova a reuşit să se transforme în furnizor de securitate.
La rândul său, Valeriu Troenco a apreciat sprijinul oferit de NATO armatei moldoveneşti în procesul de evaluare a Conceptului Capabilităţilor Operaţionale (OCC), dar şi în cadrul proiectelor de asistenţă cu caracter umanitar, care nu ar fi putut fi implementate fără ajutorul Alianţei, din lipsa surselor financiare, experienţei şi cunoştinţelor necesare.

Oficialii au trecut în revistă stadiul actual al cooperării dintre Republica Moldova şi Alianţa Nord-Atlantică, prin intermediul programelor şi proiectelor comune, precum şi perspectivele de dezvoltare a acestora.