logo

NATO: Parteneriatul cu Republica Moldova se bazează pe cerințele Moldovei


https://www.ipn.md/ro/nato-parteneriatul-cu-republica-moldova-se-bazeaza-pe-cerintele-moldovei-7965_1032661.html

Purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu, susține că parteneriatul Republicii Moldova cu NATO se bazează pe cerințele Moldovei și este orientat concret pe nevoile cetățeanului. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, Oana Lungescu a declarat că NATO a cheltuit 4,5 milioane de euro pentru a distruge pesticidele periculoase, pentru a distruge mine și muniții care ar putea exploda și periclita viețile oamenilor. În plus, aproape 600 de moldoveni au urmat cursurile NATO pentru a ajuta la profesionalizarea sistemului de apărare din Republica Moldova, transmite IPN.

„Am oferit, de asemenea, cursuri pentru a ajuta la combaterea corupției în instituțiile moldovenești. Toate aceste lucruri sunt în beneficiul moldovenilor, la cererea Moldovei, cu deplina respectare a neutralității Moldovei, în baza Constituției. Această recunoaștere a neutralității a fost făcută în mod negru pe alb și în Parteneriatul Individual, în Planul de Acțiuni de Parteneriat Individual, care există deja cu Republica Moldova”, a notat Oana Lungescu.

Potrivit ei, biroul NATO de la Chișinău va fi deschis anul acesta. Acesta se creează pe baza unui acord cu autoritățile din Republica Moldova, pe baza cererii Guvernului, acord ratificat în Parlament. Este un mic birou diplomatic, civil, unde marea majoritate a angajaților vor fi, de fapt, cetățeni moldoveni. „Nu trebuie să vă închipuiți că vor veni generali sau ofițeri. E vorba de diplomați și va fi un singur diplomat dintr-o țară membră NATO, restul vor fi angajați moldoveni, din Republica Moldova. Tocmai pentru că ceea ce dorește acest birou, scopul său este să ajute cetățenii Republicii Moldova să-și întărească instituțiile, să vadă la firul ierbii exact de ce are nevoie Republica Moldova și să răspundă acestor cerințe cu programele și cu finanțările pe care le avem”, a subliniat Oana Lungescu.

Purtătoarea de cuvânt a spus că NATO este o alianță defensivă și a ajutat să mențină pacea în Europa de aproape 70 de ani de când s-a creat. Este o alianță care aduce împreună țări democratice, 28 în momentul de față, în curând 29, împreună cu Muntenegru, al cărei scop nu este să provoace conflicte, ci să le prevină.