logo

Natalia Gavrilița la 100 de zile de mandat: Am mers pe drumul corect


https://www.ipn.md/ro/natalia-gavrilita-la-100-de-zile-de-mandat-am-7965_1085703.html

La 100 de zile de la învestirea Guvernului, se poate constata că acesta a mers pe drumul corect. O spune premierul Natalia Gavrilița, care a prezentat astăzi raportul de activitate. Guvernul a pus capăt izolării internaționale, a început curățarea instituțiilor și reforma justiției. A gestionat competent criza sanitară și criza gazelor, punctat șefa cabinetului de miniștri, transmite IPN.

Premierul a remarcat că nu a fost o perioadă liniștită, în contextul crizei pandemice. Guvernul a încurajat eforturile de vaccinare și a fortificat capacitatea sistemului de sănătate, iar restricțiile au fost atent croite pentru a nu afecta economia și educația țării. Au fost procurate și donate vaccinuri suficiente. Guvernul a fost și alături de business: sistemul HoReCa are cotă redusă de TVA – 6%, iar angajații care se vaccinează au parte de două zile libere subvenționate de stat. Au fost adoptate mecanisme pentru subvenționarea salariilor în caz de reducere a activității de muncă.

O altă criză care a lovit Republica Moldova în cele aproape 100 de zile a fost criza creșterii prețurilor la produse alimentare și la gaze. Ca răspuns, Guvernul a crescut pensiile. Pensiile mai mici de 2000 de lei au crescut în medie cu 400 de lei. Pensiile mai mari au fost indexate cu 3,89%. Cabinetul de miniștri a gestionat competent criza dificilă a gazelor naturale, Republica Moldova a obținut un preț de două ori mai mic decât prețul actual de pe piețele europene, a notat Natalia Gavrilița. Pentru a ajuta oamenii să treacă mai ușor peste iarnă, Guvernul a venit cu un program de ajutor pentru cei cu venituri mici și compensații în factura pentru gaze naturale și agent termic pentru toți consumatorii.

În condițiile diminuării volumelor livrate de gaze, Guvernul a asigurat achiziții din surse alternative, pentru a stabiliza presiunea în rețea. Natalia Gavrilița este de părere că primul pas către diversificarea energetică a țării a fost făcut, acum urmează să ne mișcăm cu determinare pe calea securizări energetice a Moldovei.

Moldova a avansat pe implementarea Acordului de Asociere, inclusiv prin adoptarea noului Cod Vamal și altor documente de bază care au deblocat finanțările europene pentru Moldova. Guvernul a obținut de la UE angajamentul de a susține Moldova cu 600 de milioane de euro pentru ieșirea din criză, iar acești bani vor merge acolo unde necesitățile sunt cele mai mari: în sistemul medical, în infrastructură, în crearea locurilor de muncă. Țara obținut ajutor nerambursabil adițional de 60 de milioane de euro pentru a depăși criza energetică.

Potrivit prim-ministrului, Guvernul s-a curățit de oamenii compromiși, iar cu ajutorul colegilor din Parlament promovează o reformă reala a justiției. „Au rămas multe de făcut? Da. Vestea bună e că avem în față multe sute de zile pentru a lucra împreună pentru o Moldovă în care fiecare trăiește demn, în care fiecare își poate valorifica potențialul și în care toți au parte de dreptate și de instituții funcționale, pe care te poți baza”, a declarat Natalia Gavrilița.

Întrebată de jurnaliști ce notă ar da cabinetului de miniștri, premierul a declarat că „nota trebuie sa o dea cetățenii”, personal este mulțumită de activitatea miniștrilor. Natalia Gavrilița a mai spus că și-ar dori să fie atrași mai repede profesioniști integri în diferite funcții.