logo

Natalia Gavrilița: Integrarea în UE - o garanție suplimentară de securitate pentru Republica Moldova


https://www.ipn.md/ro/natalia-gavrilita-integrarea-in-ue-o-garantie-suplimentara-de-7965_1094011.html

Integrarea în Uniunea Europeană reprezintă o garanție suplimentară de securitate pentru Republica Moldova. O declarație în acest sens a fost făcută de prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, la deschiderea celei de-a noua ediții a Forumului pentru Integrare Europeană a Republicii Moldova, transmite IPN.

„Sincopele energetice, survolarea spațiului aerian al Republicii Moldova, dar și alte acțiuni care au loc, ne fac extrem de vulnerabili. Deși Constituția prevede un statut de neutralitate, noi va trebui să ne consolidăm capacitățile de a răspunde climatului de insecuritate mult mai incert decât înainte de 24 februarie. Vedem în procesul de integrare în UE o garanție suplimentară pentru securitatea țării noastre. Și aici mă refer la dimensiunea apartenenței la spațiul comun de libertate, securitate și justiție”, mai adaugă Natalia Gavrilița.

Natalia Gavrilița spune că obținerea statutului de stat candidat la aderare reprezintă un angajament ferm pentru transformarea Republicii Moldova într-un stat european modern, prosper, cu economie rezilientă și o justiție independentă.

„Un obiectiv al unei întregi generații și întregii societății, care depășește limitele temporale ale unui ciclu politic. Pentru prima dată de la obținerea Independenței avem un veritabil proiect de țară, pe care avem datoria de a-l duce până la capăt. Obiectivul nostru de integrare europeană trebuie privit balansat, cu optimism și realism. Trebuie să vedem realitatea sociologică. Nu toți cetățenii Republicii Moldova sunt convinși de importanța și necesitatea parcursului european”, a declarat Gavrilița.

Prim-ministrul a menționat că este nevoie de o poziție consolidată în societate, astfel încât, oamenii de la firul ierbii să înțeleagă că Europa înseamnă prosperitate, libertate, securitate și solidaritate.

„Din păcate, războiul hibrid este purtat chiar la noi acasă. Dezinformarea, incitarea la destabilizare sau recursul la energie ca armă, reprezintă una dintre cele mai mari provocări în calea integrării europene. Profitând de situația socio-economică precară, generată de războiul crud purtat de Rusia împotriva Ucrainei, forțele pentru hoție și război de la noi, vor să anihileze drumul nostru spre lumea liberă, continuă să răspândească zilnic minciuni despre UE și beneficiile aderării pentru fiecare cetățean”, a mai spus premierul.

La rândul său, Vlad Cuc, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a declarat că „în jur de o treime din cetățenii țării se poziționează mai sceptic față de integrarea în Uniunea Europeană. Cu toate acestea se menține o susținere suficient de mare, peste 50 la sută din cetățenii țării se declară pentru parcursul european.”

Reprezentantul companiei sociologice CBS- Research, Vasile Cantarji a făcut referință la datele Barometrului de Opinie Publică care arată că cetățenii Republicii Moldova consideră că integrarea în Uniunea Europeană este un proces care va dura încă mulți ani.

„Din păcate, trebuie să constatăm un anumit grad de incertitudine la acest capitol. Sunt cetățeni care cred că niciodată nu ne vom integra în UE. Avem ponderi importante de cetățeni care văd această perspectivă într-o perioadă îndelungată. Cert este că o guvernare populară care este pro-europeană este condiția principală pentru un eventual succes la un referendum, la care, cetățenii să voteze pentru integrarea europeană”, spune sociologul Vasile Cantarji

Forumul pentru Integrare Europeană a Republicii Moldova este organizat de Asociația pentru Politică Externă, Institutul pentru Politici și Reforme Europene, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova și Fundația „Friedrich Ebert” Moldova.