logo

Naistul Gheorghe Zamfir şi-a ridicat distincţia „Ordinul Republicii”


https://www.ipn.md/ro/naistul-gheorghe-zamfir-si-a-ridicat-distinctia-ordinul-republicii-7967_1016335.html

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, i-a înmânat astăzi, 4 noiembrie, distincţia „Ordinul Republicii” naistului şi compozitorului român Gheorghe Zamfir, transmite IPN.

Distincţia supremă a statului i-a fost conferită maestrului Zamfir prin decret prezidenţial pe 15 mai 2013, „în semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite în dezvoltarea artei muzicale, pentru contribuţia substanţială la promovarea valorilor culturale naţionale şi activitate de creaţie prodigioasă”, se precizează într-un comunicat de presă al Preşedinţiei.

Şeful statului şi-a exprimat admiraţia faţă de creaţia artistului român, urându-i sănătate şi noi realizări profesionale. Gheorghe Zamfir, la rândul său, a mulţumit preşedintelui Republicii Moldova pentru acordarea „Ordinului Republicii”.

„În urma primelor cinci concerte susţinute la Chişinău, în 1990, în drumul meu din exil spre ţară, am rămas cu trup şi suflet ataşat de oamenii de aici. Au fost atunci zece zile de lacrimi, emoţii şi speranţe, alături de cei mai iluştri oameni de cultură, în frunte cu marele poet, regretatul Grigore Vieru. Puteţi conta mereu pe aportul meu sufletesc, spiritual şi uman, dle preşedinte”, a spus Gheorghe Zamfir.

Gheorghe Zamfir este autorul a peste 300 de lucrări în stil folcloric, cameral, coral, vocal, instrumental şi simfonic, a vândut peste 120 de milioane de discuri în toată lumea, are peste 160 de albume înregistrate şi peste 100 de discuri de aur şi de platină, alături de numeroase distincţii şi onoruri la nivel mondial.