logo

Nadine Gogu: Legea privind tehnologiile informaţionale nu trebuie să lase „uşi întredeschise”


https://www.ipn.md/ro/nadine-gogu-legea-privind-tehnologiile-informationale-nu-trebuie-sa-lase-7978_1026465.html

Proiectul de lege privind modificările şi completările legislative în vederea asigurării securităţii informaţionale şi combaterii infracţiunilor săvârşite cu utilizarea tehnologiilor informaţionale nu trebuie să lase „uşi întredeschise”. Proiectul trebuie analizat în detaliu împreună cu societatea civilă şi pentru a nu fi lăsat loc de interpretări. Această părere a fost exprimată de directoarea Centrului de Jurnalism Independent, Nadine Gogu, în cadrul dezbaterilor publice cu tema „Pericole reale şi închipuite pentru drepturile fundamentale ale omului generate de intenţiile guvernării de a modifica reglementările în tehnologiile informaţionale”, organizate de Agenţia de presă IPN şi Radio Moldova.

În opinia directoarei CJI, modificările elaborate de Guvern trebuie să fie votate incontestabil, doar că sunt câteva prevederi care lasă loc de interpretări. Potrivit ei, dacă există astfel de prevederi, ele trebuie să fie eliminate. De asemenea, trebuie să fie foarte clar specificate situaţiile în care se vor aplica prevederile. „După mine, atunci când venim cu modificări ale cadrului legislativ, acestea trebuie să fie foarte concrete şi să fie toate „uşile închise”, metaforic vorbind. Să nu fie „uşi întredeschise” pentru că atunci când laşi puţin spaţiu, după ce intră în vigoare legea respectivă, ne putem trezi la un moment dat cu diferite sancţiuni sau abuzuri împotriva mass-media”, a menţionat Nadine Gogu.

Potrivit directoarei CJI, modificarea la Codul de procedură penală, aşa cum este formulat acum, va permite citirea e-mailurilor, dar şi a altor mesagerii textuale. În plus, articolul cu privire la introducerea unor obligaţii pentru operatorii de internet  din Codul Contravenţional prevede că aceştia vor fi obligaţi să filtreze şi să arhiveze traficul ce trece prin propria reţea.

Nadine Gogu şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că noul proiect ar putea permite sistarea activităţii unor pagini web care ar conţine comentarii ce pot fi catalogate ca îndemnuri la violenţă sau ură rasială. „În cazul acesta, s-ar putea întâmpla că odată ce vom avea legea respectivă, oricine poate să vină la un portal care îi place sau îi displace şi să-i zică că a avut câteva comentarii şi aplică legea”, a menţionat Nadine Gogu.

Dezbaterea de luni, 4 aprilie, este la ediţia a LII-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfăşurat cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.