logo

Muzeele din arealul moldovenesc al Dunării ar putea deservi mai mulţi turişti


https://www.ipn.md/ro/muzeele-din-arealul-moldovenesc-al-dunarii-ar-putea-deservi-mai-multi-turisti-7967_1017887.html

Muzeele amplasate în arealul moldovenesc al Dunării ar putea deservi un număr mai mare de vizitatori decât acum, dar trebuie să dispună de informaţii bine pregătite şi de ghizi profesionişti. Asociaţia de Dezvoltare a Turismului în Moldova vine cu un şir de recomandări cum poate fi sporit fluxul de turişti.

Preşedintele asociaţiei, Viorel Miron, a declarat joi, 22 ianuarie, la o conferinţă de presă la IPN, că un studiu efectuat în cadrul proiectului UE „TransDanube” a arătat că vizitatorii de o zi în muzeele din destinaţiile turistice la Dunăre sunt interesaţi de excursii individuale sau în grup, expoziţii, manifestări cultural-ştiinţifice, lecţii, seminare etc.

Viorel Miron a menţionat că vizitatorii individuali nu întotdeauna ştiu cum să ajungă la anumite destinaţii din zonă şi ar fi oportun ca muzeele să preia funcţia de centre de informare. De asemenea, este nevoie de amenajarea corespunzătoare a expoziţiilor tematice şi a celor mobile, dar şi de pregătirea ghizilor pentru managementul mai bun al turiştilor.

Asociaţia de Dezvoltare a Turismului a instruit pe parcursul mai multor luni personalul acestor muzee, ţinându-se cont de specificul fiecăruia. Au fost realizate panouri informative care conţin date despre arealul moldovenesc al Dunării, acestea fiind traduse în mai multe limbi. De asemenea, 14 din 16 muzee din zonă au fost asistate pentru amenajarea unor expoziţii mobile reprezentative arealului moldovenesc al Dunării.

Arealul moldovenesc al Dunării cuprinde raioanele Cahul, Cantemir, Taraclia şi UTA Găgăuzia. Cele 16 muzee din zonă sunt deschise la Cahul, Giurgiuleşti, Slobozia Mare, Văleni, Brânza, Cantemir, Stoianovca, Taraclia, Corten, Tvardiţa, Cairaclia, Vinogradovca, Comrat şi Beşalma. Acestea adună anual circa 40 de mii de vizitatori.