logo

Mutațiile virusului și interferența lor cu vaccinurile. Op-Ed de Ala Tocarciuc


https://www.ipn.md/ro/mutatiile-virusului-si-interferenta-lor-cu-vaccinurile-op-ed-7978_1079454.html

„Nu ar trebui să intrăm în panică, dar ar trebui să fim vigilenți. Dacă virusul va continua să acumuleze mutații în proteina sa de vârf, riscăm ca eficacitatea vaccinurilor să scadă în continuare și să avem nevoie de vaccinuri noi...”
---


Toți virușii suferă mutații în mod natural în timp și SARS-CoV-2 nu face excepție. De când virusul a fost identificat pentru prima dată acum un an, au apărut mii de mutații. Marea majoritate a mutațiilor au un impact redus asupra comportamentului virusului, sunt pur și simplu pe rol de transportatori.

Virușii în realitate sunt niște micro-mașini inteligente, programate să facă cât mai multe copii ale lor. Din când în când, un virus prinde norocul, mutând într-un mod care îl ajută să supraviețuiască și să se reproducă. Crearea variantelor noi este o modalitate de a crește șansele lor de a invada noi gazde.

Varianta Britanica

La mijlocul lunii decembrie 2020, autoritățile Regatului Unit au raportat la OMS o variantă nouă SARS-CoV-2, denumită și varianta Britanică. Această variantă conține 16 mutații și este diferită de virusul SARS-CoV-2 care circula în Regatul Unit în momentul în care a fost detectată varianta nouă. Cum și unde a apărut această variantă nouă nu este clar.

Rezultatele epidemiologice, de modelare și clinice preliminare sugerează că la varianta Britanică a crescut transmisibilitatea. Analizele preliminare indică, de asemenea, că există o modificare a severității bolii, dar nu există date despre apariția reinfecțiilor între cazurile variate în comparație cu alte virusuri SARS-CoV-2 care circulă în Regatul Unit.

Varianta Sud-Africana
Tot în decembrie, autoritățile naționale din Africa de Sud au anunțat detectarea unei noi variante a SARS-CoV-2 care se răspândește rapid în trei provincii din Africa de Sud. Această variantă are 8 mutații, inclusiv unele similare variantei Britanice, dar este o variantă diferită de virus.

În timp ce datele au evidențiat faptul că varianta nouă a deplasat rapid alte linii care circulă în Africa de Sud, iar studiile preliminare sugerează că varianta este asociată cu o sarcină virală mai mare, care poate sugera potențialul de transmisibilitate crescută, aceasta, precum și alți factori care influențează transmisibilitatea, fac obiectul unor investigații suplimentare.

Varianta braziliană

Varianta Braziliană conține 20 de mutații unice, inclusiv o modificare nouă, găsită și în varianta sud-africană. Se pare că varianta Braziliană a apărut pentru prima dată în orașul Manaus, statul Amazonas, în nordul Braziliei, care a fost afectat în mod deosebit de pandemie.

Varianta a fost detectată și la patru călători care au zburat din nordul Braziliei în Japonia la 2 ianuarie anul acesta. Această versiune a virusului poartă, de asemenea, unele mutații găsite în varianta Britanică și cea din Africa de Sud.

Deși consecințele exacte ale acestor mutații sunt încă cercetate de oamenii de știință, tulpina Braziliană a fost desemnată drept „Varianta de îngrijorare” de către oficialii din domeniul sănătății la nivel mondial.

Apariția variantei braziliene ridică îngrijorarea că virusul ar putea dezvolta o înclinație crescută pentru reinfectarea indivizilor, potrivit Centrului SUA pentru Control și Prevenire a Bolilor. Avem deja informații bune din studiile de laborator despre modificările aminoacizilor care sunt probabil cele mai îngrijorătoare.

O altă variantă braziliană, denumită P2, a fost găsită la două persoane care au prins COVID-19 la câteva luni distanță.

În timp ce mutațiile noi au ridicat îngrijorarea că virusul ar putea evolua în moduri care îi permit să se sustragă părților sistemului imunitar, oamenii de știință au spus că nu există încă dovezi care să sugereze că acesta afectează eficacitatea vaccinurilor.

Alte mutații

Au mai fost descoperite mutații în alte țări, cum ar fi Danemarca, SUA, China. Multe țări în care au fost descoperite variante noi - inclusiv Marea Britanie, Danemarca și Africa de Sud - sunt renumite pentru supravegherea și citirea regulată a codului genetic al virusului și, prin urmare, sunt în fruntea descoperirii mutațiilor. Se presupune că sunt și mutații încă nedescoperite, care ne pot aduce multe surprize pe viitor.

Concluzii preliminare

Majoritatea publicațiilor științifice despre studiile asupra noilor variante sunt încă la etapa de expertiză. Din publicațiile preliminare se conturează niște concluzii deja privind noile variante.

Varianta Britanică este mai transmisibilă și provoacă o creștere generală a mortalității cu 30%.

Varianta Sud-Africană este mai transmisibilă, provoacă reinfecție la scară largă, este mai puțin găsită de anticorpi.

Varianta Braziliană este mai transmisibilă și provoacă reinfecție la scară largă, inclusiv în comunități cu imunitate de grup atinsă.

Vaccinurile aprobate la acest moment asigură protecție deplină pentru varianta Britanică, însă doar la 50% pentru varianta Sud-Africană. Nu se cunoaște încă eficiența vaccinurilor pentru varianta Braziliană.

Nu ar trebui să intrăm în panică, dar ar trebui să fim vigilenți. Dacă virusul va continua să acumuleze mutații în proteina sa de vârf, riscăm ca eficacitatea vaccinurilor să scadă în continuare și să avem nevoie de vaccinuri noi.

Cele mai importante ținte ale anticorpilor se întâmplă să fie cele mai variabile părți ale proteinei de vârf. Din aceste considerente suntem implicați non-stop în această bătălie evolutivă cu virusul.