logo

Municipalitatea și UNICEF fortifică Serviciul de asistență parentală profesionistă în Chișinău


https://www.ipn.md/ro/municipalitatea-si-unicef-fortifica-serviciul-de-asistenta-parentala-profesionis-7967_1094711.html

Serviciul de asistență parentală profesionistă în municipiul Chișinău, dar și alte servicii de îngrijire a copiilor vor fi consolidate cu sprijinul UNICEF. Municipalitatea lansează o campanie de sensibilizare: „Schimbă viața unui copil. Devino asistent parental profesionist” și își propune să crească numărul asistenților parentali profesioniști de la 29, cât sunt în prezent, până la 50, pe parcursul acestui an.  Este foarte important copiilor aflați în situație de risc se le fie oferit sprijinul necesar ca să treacă peste aceste crize cu impact cât mai mic asupra stării lor psiho-emoționale, a remarcat viceprimarul Angela Cutasevici cu prilejul lansării campaniei, transmite IPN.

Angela Cutasevici a precizat că o noutate la care se lucrează este plasamentul de urgență în serviciul de asistență parentală de scurtă sau lungă durată. Începând cu luna martie, în municipiul Chișinău va activa serviciul social grădinița-creșă pentru copii de la patru luni până la trei ani. Scopul este prevenirea separării copilului de familie, a marginalizării excluderii sociale, a instituționalizării copilului, facilitarea procesului de reintegrare familială. La fel, este dezvoltat un centru care să susțină femeile cu copii mai mari, în situație de dificultate. Centrul va oferi susținere cuplului mamă-copil pentru o perioadă de șase luni, cu posibilitate de a extinde serviciile pentru încă șase luni până ce familia depășește situația de criză.

Șefa Direcției îngrijire alternativă și adopție din cadrul Direcției generale pentru protecția drepturilor copilului, Olga Zaharia, a spus că asistenții parentali profesioniști beneficiază de pachet social și asigurare medicală. La fel, ei sunt susținuți și instruiți continuu.

„Indiferent de mediul din care vin copiii și ei au drept cu toții să crească într-un mediu care să-i protejeze, au dreptul să aibă acces la educație, la servicii de asistență medicală și la protecție, pentru că știm că în întreagă lume, din păcate, dar și în Moldova mulți copii sunt privați de aceste drepturi care trebuie să fie asigurate de la naștere. Există copii care nu au îngrijire din partea familiei, mai ales din cauza violenței în familie, sau sunt separați de familiile lor. În 2022 acest risc a crescut și mai mult din cauza războiului și în 2022 am avut 900 de copii refugiați din Ucraina separați sau neînsoțiți. Noi trebuie să continuăm eforturile noastre ca să ne asigurăm ca acești copii sunt protejați”, a spus Ilija Talev, reprezentantul adjunct de țară UNICEF Moldova.

Asistent parental profesionist poate să devină orice persoană căsătorită sau necăsătorită care dorește să ia în plasament temporar un copil. Salariul specialiștilor variază de la peste 6500 până la 8900 de lei.

Beneficiari ai serviciului de asistență parentală pot fi copii care sunt lipsiți de ocrotirea părintească fie temporar, fie permanent, copiii cu dizabilități, copiii refugiați.

Consiliul municipal Chișinău a aprobat în luna iunie Memorandumul de înțelegere între Municipiul Chișinău și UNICEF Moldova în acordarea asistenței tehnice pentru realizarea drepturilor copiilor și adolescenților din municipiul Chișinău.