logo

Municipalitatea a mobilizat toate serviciile de profil pentru a înlătura consecințele intemperiilor


https://www.ipn.md/ro/municipalitatea-a-mobilizat-toate-serviciile-de-profil-pentru-a-7967_1105164.html

Sectoarele Buiucani, Centru și Botanica din capitală au fost grav afectate de ploaia torențială și vântul puternic din noaptea de 11 spre 12 iunie. Rafalele intense au smuls din rădăcină numeroși copaci, provocând daune considerabile automobilelor, gardurilor și acoperișurilor. Toate serviciile de profil au reacționat prompt, intervenind în peste trei sute de adrese pentru a înlătura consecințele intemperiei, cu ajutorul salubrizării manuale și mecanizate. Prioritar au fost deblocate aleile pietonale, trotuarele și străzile pe care circulă transportul public.



Intervenții imediate

Viceprimarul municipiului Chișinău, Ilie Ceban, a menționat la Podcastul Chișinău LIVE că a fost mobilizată celula de criză. Fiecare sector a fost împărțit teritorial pe micro-cartiere, în care au fost repartizați responsabili pentru inspectare și monitorizare. Au fost prioritizate zonele în funcție de gradul lor de urgență, iar intervenția a avut loc în principal acolo unde exista un pericol pentru sănătatea publică. Pe durata întregii nopți și până dimineața, serviciile municipale au depus eforturi ca să fie eliberat orașul de arborii și crengile doborâte de vânt. Echipele din sectoarele care nu au fost afectate au acordat ajutor celorlalte sectoare, accelerând astfel procesul de înlăturare a daunelor provocate de intemperii.

Muncitorii care au intervenit pe parcursul nopții au evacuat crengile rupte de vânt și căzute pe spațiile verzi, pe trotuare sau carosabil. În jur de 60 de arbori au fost smulși din rădăcină, mulți dintre care au căzut peste construcții și mașini. Au fost înlăturate și crengile rupte care nu au fost doborâte de vânt, dar reprezentau pericol să cadă. Echipele de intervenție, împreună cu Direcția generală educație, tineret și sport s-au mobilizat intens pentru a curăța căile de acces spre instituțiile de învățământ, astfel ca programul examenelor naționale de absolvire a gimnaziului și liceului să nu fie perturbat.



Vremea ploioasă nu a permis evacuarea în întregime a frunzișului. În mod prioritar s-a asigurat salubrizarea în zona gurilor pluviale pentru a preveni inundațiile în aceste zone. Au fost mobilizate serviciile întreprinderii municipale „Lumtehˮ pentru a restabili curentul electric acolo unde a fost întrerupt.


Acțiuni prioritare

În contextul preocupărilor exprimate de locuitori în ceea ce privește inundarea străzilor și pasajelor subterane în urma precipitațiilor abundente, Ilie Ceban a explicat că numărul gurilor de canalizare este suficient, însă problema constă în capacitatea de captare și evacuare a apelor pluviale. O parte din apa acumulată în oraș se revarsă în râul Bâc. Atât timp cât râul Bâc poate face față volumului de apă, nu există probleme. Însă, când râul devine supraîncărcat, acesta se revarsă peste maluri, provocând inundații pe străzi.



Potrivit lui Ilie Ceban, obiectivul principal în prezent este defrișarea arborilor uscați. Viceprimarul a subliniat necesitatea inventarierii copacilor în fiecare sector. Este un exercițiu foarte scump și numărul de specialiști este limitat. Fiecare arbore trebuie examinat fitosanitar și evaluat, lucrul care necesită timp și resurse suplimentare.


Meteorologii au anunțat pentru vineri, 14 iunie, prelungirea avertizării Cod Galben de instabilitate atmosferică. Autoritățile locale au făcut apel către locuitorii și oaspeții capitalei să dea dovadă de atitudine responsabilă și maxima prudență. Pentru a anunța despre situațiile problematice apărute în urma ploilor persoanele sunt îndemnate să apeleze Dispeceratul central municipal, la numerele de telefon: (022) 22-22-67, (022) 22-26-04 sau să sune la numărul unic de urgență 112. Odată ce este recepționată informația de către  Dispeceratul central municipal, chiar dacă nu ține de competența Primăriei, este direcționată responsabililor care vor prelua controlul.

Milena Macarciuc, IPN