Municipalitatea a decis să înceapă reconstrucţia scărilor de la intrarea în parcul Valea Morilor
https://www.ipn.md/ro/municipalitatea-a-decis-sa-inceapa-reconstructia-scarilor-de-la-intrarea-7967_969908.html
Autorităţile municipale au decis să înceapă lucrările de reconstrucţie a scărilor principale de la intrarea în parcul Valea Morilor. Aceasta ca să nu stea pe loc până va fi emis un raport privind compoziţia chimică a nămolului de pe fundul iazului, transmite Info-Prim Neo.
Şeful Direcţiei construcţii capitale, Vasile Panfil, a menţionat luni, 2 iunie, în şedinţa operativă de la Primărie că este necesar ca „pas cu pas lucrurile să se mişte lucrurile la Valea Morilor”.
Primarul general, Dorin Chirtoacă, a solicitat ca informaţia să fie plasată pe site-ul Primăriei pentru ca toţi cei interesaţi să aibă posibilitatea să urmărească cum este implementat proiectul. Edilul s-a pronunţat pentru o colaborare mai eficientă cu structurile statului în vederea soluţionării situaţiei de la Valea Morilor, dar şi pentru a depăşi aspecte formale legate de eliberarea avizelor necesare.
Vasile Panfil a declarat că la ora actuală nu există piedici din partea autorităţilor centrale. Sunt înaintate cerinţe către Centrul Naţional de Medicină Preventivă pentru a se efectua analiza chimică a nămolului. Ulterior vor fi solicitate avizele de la Ministerul Ecologiei şi Resurselor Naturale, Ministerul Culturii şi Turismului şi de la Ministerul Sănătăţii.
Dorin Chirtoacă a cerut ca la sfârşitul fiecării săptămâni să i se ofere o notă informativă despre modul în care decurg lucrurile la Valea Morilor pentru a avea o evidenţă personală asupra evoluţiei lucrurilor.
Ideea reconstrucţiei parcului Valea Morilor şi curăţirii lacului a apărut ca urmare a unui incident, când din cauza stratului mare de nămol şi a lipsei de oxigen în apă, în lac au pierit peste 3 tone de peşte. Primăria Chişinăului de comun cu Ministerul Ecologiei şi Resurselor Naturale au propus atunci ca apa şi nămolul din lac să fie evacuate, iar fundul bazinului şi malurile acestuia să fie acoperite cu dale de granit. Lucrările au început în octombrie 2006. O dispoziţie în acest sens a fost semnată de primarul interimar de atunci, Vasile Ursu, fiind ulterior stopate din lipsă de bani. Recent funcţionari din cadrul primăriei au declarat cu trimitere la Ministerul Ecologiei şi Resurselor Naturale că lucrările de evacuare a nămolului nu pot continua din cauză că ar conţine elemente toxice. Acum se efectuează o expertiză amplă a compoziţiei chimice a nămolului, urmând ulterior să fie luată o decizie.