Mulţi copii suferă din cauza violenţei adulţilor şi a celei folosite de semeni, participanţii unui atelier specializat
https://www.ipn.md/ro/multi-copii-sufera-din-cauza-violentei-adultilor-si-a-celei-7967_973391.html
„Mulţi dintre colegii noştri suferă din cauza violenţei adulţilor, dar şi din cauza violenţei folosite de semeni”, au mărturisit copiii – particiipanţi la atelierul de monitorizare a dreptului la protecţie împotriva violenţei şi neglijării. În acelaşi timp, ei au recunoscut că, totuşi, că „există şi familii sau clase în care copiii, părinţii şi profesorii se înţeleg din cuvinte”.
Atelierul a întrunit copiii din Grupul de Lucru pentru Monitorizarea Drepturilor Copilului în Moldova. El a fost organizat de Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului, iar printre adulţii care le-au ascultat discursurile s-au aflat Avocatul Parlamentar pentru Protecţia Drepturilor Copilului, Tamara Plămădeală, şi Coordonatorul pentru Moldova al Fundaţiei Elveţiene pentru Copii „Pestalozzi”, Natalia Baltă.
„M-ar bucura o relaţie de comunicare şi de parteneriat cu copiii”, a afirmat Avocatul Copilului din Republica Moldova, Tamara Plămădeală, încurajându-i pe aceştia să vorbească despre încălcarea drepturile lor la modul concret, cu exemple, cu probe. În acelaşi timp, Coordonatorul pentru Moldova al Fundaţiei „Pestalozzi”, Natalia Baltă, a apreciat munca copiilor, prezentând domeniile de intervenţie ale fundaţiei pe care se poate construi o cooperare cu Grupul de Lucru al Copiilor.
Copiii din Grupul de Lucru pentru Monitorizarea Drepturilor Copilului încep să se afirme ca experţi în drepturile copilului, organizând, împreună cu colegii de şcoală, acţiuni de pledoarie la nivel local, participând la emisiuni radio şi tv sau scriind articole pentru buletinul informativ al grupului, „Monitorul Oficial al Drepturilor Copilului”, ajuns la ediţia a patra. De asemenea, membrii grupului au avut o contribuţie proprie la elaborarea indicatorilor de monitorizare, adaptaţi pentru copii, care vor face conţinutul primului Ghid practic pentru monitorizarea drepturilor copilului în Republica Moldova.
Este cel de-al patrulea atelier de lucru în care copiii discută, în prezenţa unor experţi adulţi şi mass-media, istoriile personale şi experienţele colegilor despre respectarea şi încălcarea propriilor drepturi, colectate în cele 12 regiuni ale ţării din care provin. Membrii Grupului Copiilor pentru Monitorizarea Drepturilor Copilului au vârste cuprinse între 11 şi 15 ani şi reprezintă 20 de comunităţi.
Copiii au întocmit deja primul lor raport, privind Dreptul Copilului la Educaţie. „Dreptul la educaţie este cel mai iubit şi cel mai încălcat drept al nostru”, au afirmat copiii, iar raportul lor face referiri la rata înaltă a abandonului şcolar, mai ales la sate, la calitatea predării şi la lipsa profesorilor pentru anumite discipline, la violenţa verbală şi fizică din şcoli, precum şi la resursele financiare care nu sunt de ajuns pentru dotarea sălilor de clasă şi pentru remunerarea învăţătorilor.
Următorul atelier al Grupului de Lucru al Copiilor se va axa pe dreptul la participare, iar observaţiile-cheie ale monitorizării vor fi incluse în viitoarele Rapoarte ale Copiilor despre Respectarea Convenţiei privind Drepturile Copilului în Republica Moldova.