O treime din cazurile de trafic de fiinţe umane sunt recalificate drept crime mai puţin grave, iar inculpaţii scapă cu pedepse mai blânde, ceea ce descurajează victimele şi încurajează traficanţii. La aceste concluzii au ajuns experţii în drept penal care au elaborat primul studiu analitic privind investigarea şi judecarea cauzelor de trafic de persoane, transmite IPN.
Expertul Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie, Andrei Lutenco, a declarat în cadrul unei şedinţe a Clubului Jurnaliştilor de Investigaţie că studiul a fost axat pe analiza complexă a 380 de cazuri penale, examinate şi judecate în perioada 2006-2010. Datele studiului au demonstrat că foarte des dosarele intentate pentru trafic de persoane au fost recalificate drept acte de proxenetism, obligarea la muncă forţată sau organizarea cerşetoriei. Recalificarea dosarelor penale permite infractorilor să evite pedeapsa cu închisoarea şi aceştia achită doar o amendă.
„Republica Moldova rămâne ţară de origine a victimelor traficului de persoane. Din cauza că procurorii nu întotdeauna au insistat pe învinuirea infractorilor, aceştia au generat deseori descurajarea victimelor, care nu au fost protejate suficient. Doar un număr nesemnificativ de victime au beneficiat de asistenţă juridică în procedura penală şi foarte puţine victime au primit despăgubiri pentru prejudiciile suferite”, a menţionat expertul.
Andrei Lutenco a specificat că timp de 4 ani suma compensaţiilor oferite pentru prejudiciile suferite a fost de 11 mii de lei în cazul traficului de persoane mature şi 45 de mii de lei în cazul copiilor traficaţi. Acesta a subliniat că Republica Moldova trebuie să adere la Convenţia Europeană privind compensarea victimelor infracţiunilor violente şi să instituie un mecanism de compensare a daunelor suferite de victimele traficului de persoane.
Studiul a fost elaborat în cadrul Proiectului „Prevenirea corupţiei şi impunităţii în lupta împotriva traficului de persoane prin abilitatea media şi prin consolidarea cooperării dintre societatea civilă şi organele de drept 2010-2013”, implementat de Organizaţia Internaţională pentru Migraţie şi finanţat de Departamentul de Stat al Statelor Unite.