logo

Multe cazuri de abuz sexual asupra copiilor rămân neidentificate, CNPAC


https://www.ipn.md/ro/multe-cazuri-de-abuz-sexual-asupra-copiilor-raman-neidentificate-7967_1079304.html

Abuzul şi exploatarea sexuală a copiilor sunt fenomene care atestă o creştere semnificativă în ultimii ani. Din 2014, când a fost lansat mecanismul intersectorial de cooperare pentru identificarea cazurilor de violenţă asupra copiilor, rata identificării infracțiunilor la adresa copiilor a crescut cu 80%. Chiar și așa, încă foarte multe cazuri rămân neidentificate. Într-o conferință de presă la IPN, preşedinta Centrului Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii, psihologul Daniela Sîmboteanu, a estimat că perioada în care un copil suferă, până a fi identificat, poate ajunge chiar şi la 3-4 ani.

Preşedinta Societăţii de Pediatrie, Ninel Revenco, doctor habilitat, a menţionat că, în colaborare cu Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii, a fost elaborat Regulamentul de identificare şi traseul de raportare a cazurilor de neglijenţă, abuz, violenţă asupra copilului. „În condiţiile situaţiei epidemiologice în care ne aflăm, prevenirea, identificarea şi raportarea cazurilor de neglijenţă, abuz, inclusiv sexual, asupra copilului este o problemă majoră şi dificilă. Noi, Societatea de Pediatrie, susţinem toate iniţiativele în prevenirea, protejarea, tratamentul diferitor cazuri, inclusiv de abuz sexual asupra copilului. Considerăm că instruirile lucrătorilor medicali, în special din Asistenţa Medicală Primară, din Asistenţa Medicală Urgentă Prespitalicească, din unităţile Primiri Urgente vor contribui la sporirea capacităţilor profesionale în prevenirea, identificarea şi cel mai important raportarea şi implicarea în soluţionarea acestor probleme”, a remarcat Ninel Revenco.

În scopul sensibilizării opiniei publice, Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii, în colaborare cu OWH Studio, a elaborat un produs video. Directorul OWH Studio, regizorul Virgiliu Mărgineanu, spune că acest scurtmetraj vine să prezinte situația prin care trec copiii, pentru că mulţi oameni nu o cunosc, nu au auzit despre acele cifre îngrijorătoare înregistrate.

Actrița Lilia Cazacu, care a interpretat unul din rolurile principale în scurtmetraj, a spus că dorinţa ei ca mamă, dar şi ca cetăţean este ca toţi să fie foarte atenţi la ceea ce li se întâmplă copiilor. Părinţii şi, mai ales doctorii, întotdeauna trebuie să observe cele mai mici detalii, schimbări de comportament.

Statisticile din 2019 arată că una din şapte fete şi unul din 20 de băieţi au fost supuşi violenţei sexuale până la vârsta de 18 ani.