Ministerul Sănătăţii propune instituirea la nivel raional, municipal şi republican a unui serviciu pentru reducerea numărului de copii cu dizabilităţi grave. Actualmente, serviciile de intervenţie timpurie din partea statului pentru copiii cu dizabilităţi şi cei expuşi riscului mare cu vârstă cuprinsă între 0 şi 3 ani sunt oferite doar în municipiile Chişinău şi Bălţi. Astfel, doar circa 200-300 de copii beneficiază de servicii de intervenţie timpurie. În realitate numărul estimat al acestor a este de circa 15 500 de copii, transmite IPN.
Directorul organizaţiei neguvernamentale CCF (Copil, Comunitate, Familie) Moldova, Liliana Rotaru, susţine că aceste servicii trebuie să fie cât mai aproape de comunitate, cel puţin la nivel raional, pentru că unele familii care au copii cu dizabilităţi se confruntă cu mari probleme financiare şi de transport, de timp, pentru ca să se deplaseze la centrele îndepărtate.
„Screening-ul pentru auz, văz, cu cât mai devreme sunt făcute, cu atât e mai rapidă intervenţia şi cu atât mai mari sunt speranţele pentru rezultate pozitive mai mari. Sunt foarte necesare şi trebuie să fie cât mai aproape de client”, a spus Liliana Rotaru.
Experţii menţionează că ponderea înaltă a invalidităţii la copii este motivată şi de lipsa, la nivel naţional, a unui sistem integrat de servicii de intervenţie timpurie, care ar preveni şi minimaliza consecinţele negative pentru dezvoltarea şi starea de sănătate a copiilor de vârstă fragedă.
În proiectul elaborat de Minister se menţionează că intervenţia timpurie se dovedeşte a fi eficientă atât în prevenirea handicapului sever, prin stimularea dezvoltării, prevenirea complicaţiilor, cât şi în diminuarea impactului psihologic negativ al dizabilităţii copilului asupra părinţilor, fraţilor, surorilor şi rudelor. De asemenea, intervenţia timpurie constituie o modalitate eficientă de prevenire a abandonului şi instituţionalizării copilului.
Proiectul prevede instituirea în cadrul instituţiilor medico-sanitare publice existente, atât la nivel raional, municipal, cât şi la nivel republican, a serviciilor de intervenţie timpurie ca subdiviziuni funcţionale ale acestora. Serviciile vor fi prestate copiilor de la naştere până la vârsta de 3 ani, în condiţia ca aceştia să comporte tulburări de dezvoltare şi risc pentru apariţia acestora, precum şi familiilor/reprezentanţilor legali ai copilului.
Se propune ca serviciile să fie prestate din 2014.