logo

Motorina se scumpește cu 60 de bani


https://www.ipn.md/ro/motorina-se-scumpeste-cu-60-de-bani-7966_1092811.html

Săptămâna începe cu noi scumpiri la carburanți. Prețul la motorină crește cu 60 de bani, iar benzina cu cifra octanică 95 – cu 10 bani, transmite IPN.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a stabilit pentru 18 octombrie prețurile maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard. Un litru de motorină va costa 28,53 lei, iar un litru de benzină COR 95 – 25,21 lei.

„Este de menționat că bursele internaționale au înregistrat în prima jumătate a lunii curente un nivel ridicat al cotațiilor la carburanți, în special la motorină, în contextul embargoului care se așteaptă pentru importurile de petrol din Rusia și ca urmare a deciziei OPEC+ de a micșora extracția de petrol. În consecință, în cadrul sesiunilor bursiere din luna curentă, cotațiile zilnice la motorină au ajuns inclusiv la nivelul de 1220 $/tona”, se arată într-un comunicat de presă al ANRE.

Pe parcursul anului a avut loc un val de scumpiri la carburanți, în luna iunie fiind atins un nivel istoric al prețurilor. Un litru de benzină COR 95 costa 33,90 lei, iar un litru de motorină –32,46 lei.