logo

Motorina ajunge la cel mai mic preț din ultimul an


https://www.ipn.md/ro/motorina-ajunge-la-cel-mai-mic-pret-din-ultimul-7966_1106550.html

Prețul la motorină înregistrează un nou minim absolut pentru anul curent. Potrivit Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, pentru ultima dată un preț similar la motorină a fost înregistrat în luna iulie a anului trecut. Și prețul la benzină a înregistrat o scădere constantă în ultima perioadă, apropiindu-se tot mai mult de nivelul minim din acest an, transmite IPN.

În ultimele șase săptămâni de deprecieri constante a prețurilor, motorina standard s-a ieftinit cu 1,64 lei/litru sau 7,5%, iar benzina COR 95 cu 1,20 lei/litru sau 4,5%. Ieftinirile respective au fost determinate atât de nivelul cotațiilor Platts, cât și de aprecierea tot mai mare a monedei naționale în raport cu dolarul SUA.

„În același timp, este de remarcat că pe parcursul săptămânii curente se atestă o tendință accentuată de creștere atât a cotațiilor bursiere a țițeiului Brent, cât și cotațiilor Platts la produsele derivate din petrol, fapt care poate influența trendul actual al evoluției prețurilor”, precizează ANRE.

Agenția a stabilit pentru următoarele trei zile, 17-19 august, prețurile maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard. Astfel, un litru de benzină cu cifra octanică 95 va costa cel mult 24,09 lei (-4 bani), iar un litru de motorină standard 20,33 lei (-2 bani).