logo

Motivele pentru care numărul persoanelor infectate cu COVID-19 este în continuă creștere


https://www.ipn.md/ro/motivele-pentru-care-numarul-persoanelor-infectate-cu-covid-19-7967_1077801.html

Lipsa unui tratament exact împotriva infecției COVID-19, lipsa unui vaccin, sezonul de toamnă al virozelor, dar și nerespectarea normelor anti-COVID, sunt factorii care influențează cifra în creștere a persoanelor testate pozitiv cu noul tip de coronavirus. Declarații în acest sens au fost făcute de către secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Marina Golovaci, notează IPN.

„Noi urmărim o creștere esențială nu doar în Republica Moldova, dar și pe tot continentul european și nu numai. Motivele legate de progresarea infecției sunt: lipsa unui tratament eficient care poate fi aplicat pe larg, lipsă vaccinului care ar putea imuniza populația și proteja cu adevărat de răspândirea acestei infecții. Și, desigur, nu în ultimul rând, am menționat nu o singură dată, din păcate, nerespectarea la justa valoare a acelor măsuri de prevenire și control a infecției care ne-am dori să fie realizate de către întreaga populație”, a declarat Marina Golovaci în cadrul emisiunii „Moldova in Direct” de la postul de televiziune Moldova 1.

Și șeful secției supravegherea epidemiologică a gripei și infecțiilor respiratorii de la ANSP, Ștefan Gheorghiță, a făcut trimitere la cifrele înregistrate pe tot globul pământesc. 

 „Dacă să ne referim la tendințele procesului, sunt niște tendințe care sunt caracteristice atât pentru regiunea europeană, cat și pentru tot globul pământesc. Eu am sa aduc câteva cifre, noi am avut o tendință de creștere a infecției cu COVID-19 până în săptămâna 39, o tendință lentă. În săptămâna 39 noi am înregistrat 4270 de cazuri. Pe urmă, în săptămâna 40 am înregistrat 5704 cazuri. Ulterior am mers în descreștere și începând cu săptămâna 44, de la 5079 de cazuri am ajuns în săptămâna 46 la 6933 de cazuri. Este pentru prima dată când înregistrăm o creștere atât de bruscă”, a adăugat epidemiologul Ștefan Gheorghiță.

În prezent, cea mai mare rată de transmitere este atestată în Chișinău, pe locul doi se clasează raionul Edineț și pe locul trei raionul Briceni.

Joi, 19 noiembrie, în Republica Moldova au fost înregistrat un nou record - 1.442 de cazuri noi de infectare cu COVID-19.