„Motive de a fi sceptic” - comentariu Info-Prim Neo privind perspectivele financiare globale la început de an
https://www.ipn.md/ro/motive-de-a-fi-sceptic-comentariu-info-prim-neo-privind-perspectivele-financiare-7966_979894.html
Spre deosebire de anul trecut, începutul acestui an este marcat de un sentiment de speranţă, în parte justificat, că economiile ţărilor dezvoltate se vor echilibra în curând. Totuşi, perspectivele, cel puţin pentru primul trimestru, rămân a fi incerte. Procesul de însănătoşire a economiilor mondiale a fost prea zelos împins din spate, iar efectele secundare ale lichidităţilor injectate anul trecut de băncile centrale se pot manifesta în acest an, a comentat pentru Info-Prim Neo directorul portalului Financial Brains, Dr. Sveatoslav Mihalache.
[Patru motive de a fi sceptic]
„Sentimentele euforice alimentate de sărbătorile de început de an, spune Mihalache, vin în contradicţie cu realităţile”. Sveatoslav Mihalache are cel puţin patru motive să rămână sceptic.
Primul. Criza mondială este departe de a se sfârşi. Potrivit estimărilor recente ale FMI, potenţialul activelor „toxice” ale instituţiilor financiare din lume se ridică la 3,4 trilioane de dolari. Până în prezent, pierderile suportate de instituţiile financiare s-au materializat pe jumătate din acest volum. Asta înseamnă că profiturile aşteptate de entităţile financiare vor avea de suferit şi în acest an, la fel ca şi capacitatea lor de a acorda împrumuturi.
Doi. Amploarea recesiunii e mai mare decât se aştepta. Abia anul trecut, în martie, a fost atins fundul acesteia, când s-a estimat că economia globală s-a redus cu 75 la sută.
Trei. În pofida unor îmbunătăţiri în Statele Unite, nivelul de consum al americanilor se aşteaptă să rămână limitat, după un şoc de lungă durată. Ponderea consumului în SUA poate scădea sub 5 la sută din PIB. Iar americanii „dau tonul” tendinţelor în materie de consum, care face parte din stilul lor de viaţă, astfel că sporirea cheltuielilor de consum în alte părţi ale globului, de exemplu în China, nu va putea pe deplin contrabalansa tendinţele din Statele Unite.
Patru. Chiar dacă în China a fost înregistrată o creştere economică sesizabilă, aceasta nu a fost în stare să atenueze starea de lucruri pe plan mondial. Mai mult, investiţiile chineze efectuate anul trecut s-au concentrat în sectorul financiar, constituind 45% din PIB. Volumul de creditare a băncilor, majoritatea administrate de stat, a crescut, iar eventualitatea unor probleme în a recupera creditele ar crea probleme şi statului chinez. Acestă eventualitate ar declanşa un nou val de criză.
[Euro vs. Dolar]
Analiza comparativă a perspectivelor economice în Statele Unite şi statele europene favorizează, la prima vedere, moneda americană. Economia SUA se aşteaptă să înregistreze îmbunătăţiri, primind sprijin din partea industriei şi construcţiilor, în timp ce Europa se confruntă cu o serie de probleme.
În SUA capitalul social al gospodăriilor a crescut, după doi ani de declin. Semne de revigorare dă şi piaţa imobiliară: combinaţia dintre preţuri moderate, dobânzi joase şi scutiri de impozite trebuie să asigure sectorului o creştere constantă în lunile următoare. De asemenea, se aşteaptă schimbări de politici fiscale şi monetare, ceea ce poate fi interpretat ca un semnal pozitiv.
Însă trebuie să punem în balanţă şi tendinţele nu tocmai bune privind cheltuielile de consum şi cele publice, precum şi datele proaste privind piaţa muncii, care vor continua să frâneze economia americană.
Economia europeană întâmpină noul an cu un cer înnorat, după ce în ultimele luni ratingul unor ţări ca Grecia, Spania, sau Iranda a scăzut, ca urmare a incapacităţii acestor ţări de a rezolva problema unui deficit bugetar ce a depăşit 10 la sută. Germaniei şi Franţei, locomotivele economice ale UE, nu le va ajunge „cărbune” pentru a compensa aceste probleme, iar reformele structurale ce se impun în această situaţie vor lua ceva timp. Aici se adaugă şi tendinţele proaste în ceea ce priveşte piaţa muncii şi consumul.
Astfel, echipa Financial Brains consideră că în primul trimestru euro se va tranzacţiona faţă de dolar într-un coridor de 1,39 – 1,47. În ultimele zile a fost testat de mai multe ori nivelul de $1,4220, pe unde trece linia lui Fibonacci. Atâta timp cât acesta va rezista, euro poate recupera din poziţiile pierdute şi să ajungă până la $1,4560. Mai sus, nivelul de $1,47 se prezintă drept foarte puternic.
[Leu vs. Dolar]
Statisticile recente privind şomajul şi deficitul comercial, precum şi situaţia la capitolul deficit bugetar, nu sunt deloc îmbucurătoare. Cu toate acestea, consideră Sveatoslav Mihalache, devalorizarea leului nu este cea mai bună soluţie pentru a răspunde la aceste situaţii, pentru că va fi afectat consumul.
Coridorul de tranzacţionare a leului faţă de dolar prognozat pentru primul trimestru este 12,00 – 12,50 lei. Euro se va tranzacţiona între 17,15 – 17,95 lei.
-
Pentru mai multe detalii, vizitaţi www.fb.md sau www.financialbrains.eu