logo

Moțiune simplă pe activitatea MAI


https://www.ipn.md/ro/motiune-simpla-pe-activitatea-mai-7965_1077780.html

Deputații din fracțiunile parlamentare ale Partidului Platforma Demnitate și Adevăr și Partidului Acțiune și Solidaritate au înaintat o moțiune simplă pe activitatea Ministerului Afacerilor Interne. Potrivit autorilor, aceasta nu este o moțiune prin care este demis ministrul, ci prin care Parlamentul ia o poziție în legătură cu activitatea acestui minister, transmite IPN.

„Cetățenii Republicii Moldova află din presă despre mai multe cazuri de răpire de oameni de așa-numitele forțe transnistrene. Cel mai recent caz, care a lăsat un profund sentiment de insecuritate pentru întreaga populație a Republicii Moldova, este cazul ofițerului de poliție Andrei Amarfi, angajat al Inspectoratului de poliție Florești, care a fost răpit în dimineața zilei de 7 octombrie de către structurile criminale ale Tiraspolului. Totul a început în mijloc de noapte, când persoane înarmate, cu cagule pe cap și cu inscripția ,,MГБ” pe haine, au tăbărât în curtea casei ofițerului de poliție din orașul Camenca, vandalizând casa și speriind de moarte soția și copii minori ai acestuia. În acel moment de groază, ofițerul se afla la părinții săi din satul Sănătăuca, Florești și, alertat de vocea speriată a soției, a alergat acasă. În momentul când a intrat în curtea casei sale din Camenca, asupra lui au tăbărât MГБ-ul transnistrean și, aplicând forța, l-au imobilizat, l-au urcat într-un automobil și au dispărut într-o direcție necunoscută”, a declarat deputatul Platformei DA, Dinu Plîngău, în plenul Parlamentului.

Potrivit lui, ulterior, din presă, s-a aflat că răpirea lui Andrei Amarfi nu este un caz singular și că, de fapt, au fost răpiți mai mulți cetățeni. Ulterior au fost învinuiți de presupusă trădare de patrie.

Autorii moțiunii simple mai fac referire și la cazul lui Alexandru Rjavitin, care a dispărut la 19 decembrie 2019. Amintim că, Alexandru Rjavitin, care a fost înrolat în structurile paramilitare din stânga Nistrului, în august 2015, a reușit să evadeze, acuzând grave abuzuri și încălcări ale drepturilor sale. În decembrie 2019, Alexandru Rjavitin a dispărut din propria locuință. Ulterior, acesta a apărut într-un reportaj realizat de un post TV din regiune, în care susține că în prezent se bucură de condiții bune de trai și laudă atitudinea superiorilor și a colegilor săi.

„Concluzionăm prin a remarca faptul că politica Ministerului de Interne în ultimul an a fost una dezastruoasă, prin care a fost tolerată activitatea grupurilor paramilitare ce au răpit cetățenii Republicii Moldova, cât și am remarcat o toleranță față de elemente și cazuri de corupție din interiorul MAI ce nu au fost investigate”, a mai spus Dinu Plîngău.

Autorii moțiunii solicită prezentarea unui raport cu privire la combaterea activității grupurilor paramilitare transnistrene. De asemenea, solicită elaborarea și prezentarea unei agende clare și coerente cu privire la instruirea angajaților MAI și măsurile de protejare a acestora în zonele de securitate, dar și elaborarea și prezentarea unui Plan de acțiuni concret cu privire la combaterea criminalității, asigurarea respectării legii, menținerii liniștii și ordinii publice, protecția și respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

Deputații mai cer ca Parlamentului să-i fie prezentate explicații din partea conducerii MAI cu privire la înregistrările recente apărute în spațiul public, ce trezesc o bănuială rezonabilă a prezenței elementelor coruptibile la nivelul conducerii ministerului.