logo

Moțiune simplă în domeniul integrării europene


https://www.ipn.md/ro/motiune-simpla-in-domeniul-integrarii-europene-7965_1040305.html

Deputații comuniști și socialiști au înaintat în ședința de joi, 1 martie, o moțiune simplă în domeniul integrării europene realizate de vicepremierul pentru integrare europeană, Iurie Leancă. Moțiunea vine în condițiile în care Iurie Leancă, potrivit semnatarilor, a dat dovadă de „atitudine iresponsabilă și anticonstituțională în calitate de viceprim-ministru pentru integrare europeană”, transmite IPN.

„În loc de modernizarea reală a țării conform standardelor Uniunii Europene, Iurie Leancă își permite să declare că integrarea europeană se face doar cu România și prin România”, a spus Elena Bodnarenco, deputat PCRM. În ultima perioadă, organizațiile politice și obștești promovează idea că Moldova nu poate exista decât prin unirea cu România, ceea ce din punct de vedere juridic poate fi calificat ca încălcare a Constituției, iar din punct de vedere moral, ca trădare de patrie, a mai spus parlamentara. 

„Domnul Leancă a declarat într-un interviu pentru Timpul că admite probabilitatea pierderii de către Republica Moldova a suveranității și statalității sale și s-a pronunțat pentru lichidarea țării noastre. A recunoscut în mod deschis că la un referendum ar vota unirea cu România, ceea ce ar însemna lichidarea statului Republica Moldova”, a adăugat Elena Bodnarenco.

Drept reacție, Iurie Leancă a scris că acceptă cu plăcere „invitația” comuniștilor și socialiștilor în Parlamentul Republicii Moldova pentru a le explica și pe înțelesul lor importanța parcursului european al Moldovei.

„Această argumentare pe care au prezentat-o astăzi PCRM și PSRM demonstrează încă o dată că principiile de care se conduc acești politicieni sunt expirate și nu aduc folos cetățenilor Republicii Moldova. În timp ce unii socialiști deja au produs unirea prin faptul că dețin pașapoarte românești, pot doar constata că Bucureștiul și Chișinăul trebuie să depună mai multe eforturi pentru valorificarea relațiilor bilaterale, începând cu relațiile inter-umane și terminând cu proiectele de interconectare”, a declarat Leancă.

Dezbaterea moțiunii simple va avea loc la data stabilită de Biroul permanent, dar nu mai târziu de 14 zile de la depunere.