logo

Moş Nicolae aduce daruri la copiii cuminţi


https://www.ipn.md/ro/mos-nicolae-aduce-daruri-la-copiii-cuminti-7967_1009855.html

Creştinii care respectă calendarul bisericesc vechi îl prăznuiesc la 19 decembrie pe  Sfântul Ierarh Nicolae, căruia i se mai spune făcătorul de minuni. În popor această zi este numită şi Crăciunul copiilor, deoarece se crede că Moş Nicolae pune în cizmele şi ciorapii copiilor cuminţi cadouri, iar cei care s-au purtat rău se aleg cu nuieluşe, transmite IPN.

Solicitat de IPN, doctorul în etnologie Tudor Colac, a menţionat că Sfântul Ierarh Nicolae este protectorul copiilor şi primul Moş darnic din Pantionul Sfinţilor. Totodată, este protectorul corăbierilor. După Sfântul Andrei, Sfântul Nicolae este primul sfânt bătrân, asociat cu anul înaintat, care ajunge la apogeu. Sfântul Nicolae este considerat şi patron al iernii, cel care păzeşte soarele în perioada rece a anului.

A devenit cunoscut pentru credinţa şi bunătatea sa. Mama şi tata l-au educat cu dragoste pentru semeni şi, atunci când a rămas cu o avere mare după moartea părinţilor, a dat tot ce avea săracilor. În popor se spune că de la această zi începe iarna adevărată.

Sfântul Nicolae este prăznuit de 2 ori pe an, iarna (19 decembrie) şi vara (22 mai). Iarna se pomeneşte mutarea Sfântului Nicolae în împărăţia Domnului, iar vara mutarea moaştelor de la Mira, Turcia, în oraşul Bari din Italia.

În această zi creştinii care postesc au dezlegare la peşte şi puţin vin.