logo

Moratoriu la reducerea pedepselor condamnaților deținuți în condiții precare


https://www.ipn.md/ro/moratoriu-la-reducerea-pedepselor-condamnatilor-detinuti-in-conditii-precare-7967_1071450.html

Guvernul instituie, până în luna septembrie, moratoriu asupra aplicării mecanismului de reduce a pedepselor condamnaților deținuți în condiții precare, în condițiile instrumentului compensatoriu. Un proiect de lege în acest sens a fost avizat la ședința de miercuri, 12 februarie, a Guvernului, transmite IPN.

Ministrul justiției, Fadei Nagacevschi, a spus că proiectul de lege este o urgență, în condițiile în care în Republica Moldova sunt deținute în jur de 6700 de persoane, dintre care peste cinci mii au depus cereri de reducere a pedepselor în condițiile instrumentului compensatoriu. Potrivit ministrului, timp de un an de la implementarea mecanismului, de pe urma acestui instrument au beneficiat peste o mie de deținuți. „Ies la libertate persoane care reprezintă un adevărat pericol pentru securitatea statului”, a declarat Fadei Nagacevschi.

Ministrul spune că, până în septembrie, va fi evaluat mecanismul, va fi analizat impactul și va fi luată o decizie cum va fi aplicat acest instrument compensatoriu mai departe, fie va fi  ajustat, fie se va renunța la el. „Securitatea statului este extrem de importantă. Noi trebuie să ținem cont că pedeapsa penală, când este fixată de judecător, este fixată în așa fel încât acel condamnat să fie pregătit pentru a fi reîncadrat în societate”, a mai spus ministatul.

Fadei Nagacevschi a precizat că cererile deținuților care au fost depuse până acum vor fi examinate în condițiile legislației în care ei au depus cererile.

Săptămâna trecută, în cadrul audierilor desfășurate de către Comisia securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului, directorul interimar al Administrației Naționale a Penitenciarelor, Vladimir Cojocaru, a spus că judecătorii aplică formule diferite la calcularea termenelor de reducere a detenției. În unele decizii, o zi de arest preventiv în condiții proaste de detenție echivalează cu reducerea cu două zile a termenului de detenție, dar sunt și decizii unde pentru o zi de arest preventiv termenul detenției este redus cu trei zile.

Fostul premier Vlad Filat, condamnat în 2015 la nouă ani de închisoare pentru trafic de influenta și corupere pasivă, a fost eliberat înainte de termen, în decembrie 2019, după aplicarea mecanismului compensatoriu. Termenul de detenție i-a fost redus pentru condițiile degradante în Penitenciarul numărul 13 în care a fost deținut.