logo

Monumentul victimelor represiunilor staliniste nu va ajunge la Chişinău până pe 6 iulie


https://www.ipn.md/ro/monumentul-victimelor-represiunilor-staliniste-nu-va-ajunge-la-chisinau-pana-7967_1006244.html

Monumentul victimelor represiunilor staliniste nu va ajunge la Chişinău până pe 6 iulie, când este comemorat cel de-al doilea val de deportări, din 1949. Potrivit şefului Direcţiei construcţii capitale, Roman Sofroni, întârzierea este generată de problemele care au apărut în procesul de asamblare a compoziţiei, transmite IPN.

Roman Sofroni a menţionat, în cadrul şedinţei operative de la Primărie, că iniţial s-a preconizat ca monumentul, care a fost turnat în bronz la Minsk, trebuia să fie adus pe bucăţi. Pe ultima sută de metri s-a decis ca întreaga compoziţie să fie asamblată, fapt ce va asigura o calitate mai înaltă a lucrărilor. În timpul sudării au apărut mai multe probleme, iar pentru înlăturarea acestora va fi nevoie de timp suplimentar.

Primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, a solicitat să se pună accentul pe calitate, chiar dacă acest lucru înseamnă o deplasare a termenului de inaugurare a monumentului. Edilul a menţionat că ar fi de dorit ca monumentul să fie montat până la 1 septembrie.

Monumentul victimelor represiunilor staliniste urma să fie dezvelit pe 6 iulie.