Monumentul marelui scriitor polonez, Adam Mickiewicz, a fost dezvelit astăzi, 28 aprilie, la biblioteca din Chișinău care-i poartă numele. Statuia a fost sculptată de cunoscutul artist Veaceslav Jiglițchi, cu sprijinul Ambasadei Republicii Polone la Chișinău, al Ministerului polonez de Externe și al antreprenorilor polonezi din Republica Moldova, transmite IPN.
Directoarea filialei „Adam Mickiewicz”, Svetlana Gumeni, a declarat că acest spațiu este mai mult decât scuarul unei biblioteci, este o mică Polonie, aici, la Chișinău. Și anume, începând cu strada, care poartă numele fostului președinte polonez, regretatul Lech Kaczyński, placa în memoria tragicului accidentului aviatic de la Smolensk (Rusia), iar acum a fost inaugurată și sculptura marelui poet polonez Adam Mickiewicz.
„Adam Mickiewicz este gloria literaturii polone și a literaturii universale. Viața poetului a fost una de luptă pentru poporul polon, iar mai apoi aceste lupte l-au îndepărtat pentru totdeauna de țara sa, pe care a iubit-o și pe care a încercat zădarnic să o vadă. Mickiewicz a fost nevoit să călătorească foarte mult prin lume pentru nobila cauză a poporului său, pentru eliberarea de sub o presiune și umilință. Prin acest monument va fi mai aproape atât de comunitatea polonezilor de aici din Republica Moldova, cât și de chișinăuienii, care au îndrăgit această limbă, cultură și istorie”, a notat Svetlana Gumeni.
Ambasadorul Poloniei la Chișinău, Bartłomiej Zdaniuk, a declarat că este un eveniment deosebit – un moment care anul acesta este unul de vârf al comemorării celor 230 de ani de la votarea Constituției, în data de 3 mai. „Continuăm această poveste frumoasă de prietenie și iubire între popoarele noastre. Și Adam Mickiewicz, despre acre vorbim astăzi, este exponentul poate cel mai cunoscut și cel mai frumos al acestei istorii”, a notat oficialul.
„Vorbim despre o personalitate care chiar în zona Basarabiei a fost. Acum două sute de ani, în gubernia Basarabiei de atunci, în partea de sud, care astăzi se află pe teritoriul Ucrainei, iar apoi viața l-a dus în Europa Occidentală, la Paris, fiind obligat să rămân acolo, fiind de fapt izgonit de pe plaiul natal de către autoritățile țariste, pentru ca să ajungă la sfârșitul vieții sale la Istanbul”. A fost înmormântat în Franța, ca mai apoi rămășițele pământești să-i fie transportate în Polonia, la Catedrala Wawel din Cracovia, unde se odihnește alături de alte personalități ale culturii și politicii poloneze. Ambasadorul a mai spus că, datorită operei lui Adam Mickiewicz, au fost conștientizate foarte multe lucruri. El a modelat pentru totdeauna identitatea poporului polonez.
Ambasadorul a prezentat câteva mesaje din partea reprezentaților autorităților poloneze. Unul dintre mesaje a fost cel al președintelui Poloniei, Andrzej Duda, transmis prin intermediul secretarului de stat din Cancelaria președintelui. „Misiunea bibliotecii este de a crea oportunități, de a extinde cunoștințele, de a forma sensibilitatea și de a avea grijă de păstrarea identității culturale. Îmi exprim recunoștința și aprecierea față de angajații săi pentru activitățile întreprinse pentru a aduce literatura și cultura poloneză mai aproape de locuitorii din Chișinău, cetățeni ai Republicii Moldova, inclusiv cu rădăcini poloneze”, a citat ambasadorul din mesaj.
Un alt mesaj a fost transmis de către vicepremierul Piotr Glinski, ministru al culturii și patrimoniului național și sportului al Poloniei. „Aș dori să-mi exprim bucuria și recunoștința că în capitala Republicii Moldova are loc evenimentul comemorativ, care este un semn al prietenii noastre. Adam Mickiewicz nu este doar un poet remarcabil, unul dintre profeții naționali polonezi, dar și un mare patriot, fiul credincios al Poloniei. Sper că și pentru locuitorii Chișinăului el va deveni un exemplu că merită să tindem spre realizarea celor mai îndrăznețe idei, chiar dacă presupun mai multe sacrificii și jertfire de sine, dar și că acest loc va deveni un simbol al dialogului nostru și al cooperării fructuoase pentru binele țărilor și națiunilor noastre”, se arată în mesajul oficialului polonez.
Personalitatea lui Adam Mickiewicz, considerat unul dintre cei mai buni poeți romantici polonezi din secolul al XIX-lea, reprezintă o valoare colosală pentru identitatea poloneză.